Els Van Steenberghe

Theater met een (pijnlijk) kleurtje

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Sadettin Kirmiziyüz speelt een Turks huwelijk na in ‘somedaymyprincewill.com’. Plezant, ontroerend en swingend toneel mét maatschappijkritische prikjes.

The Play = Somedaymyprincewill.com

Gezelschap = Sadettin Kirmiziyüz en Trouble Man

In een zin = Een eerlijke, amusante én slimme, maatschappijkritische voorstelling over kiezen voor de grote liefde. Zelfs al woont die liefde in het land dat jouw ouders verlieten om jou een betere toekomst te kunnen bieden.

Hoogtepunt = Kirmiziyüz speelt zijn verwarde zusje die besluit om te trouwen met haar grote liefde in Istanbul. Hij verschijnt in trouwjurk die zijn weelderig behaarde borst niet verbergt. Een hilarisch beeld! En toch zét hij een ontroerende schone vertolking neer van de bruid die onzeker uitkijkt naar de eerste huwelijksnacht.

Score = * * *

Quote = ‘Jij vertrekt naar Istanbul terwijl onze ouders zich kapot werkten om ons naar de beste scholen in Nederland te sturen?’

Terwijl de hetze rond de brief in De Standaard van Katleen Van Langendonck die haar zoontje niet langer naar een ‘gekleurde school’ wil sturen nog nazindert, voert Sadettin Kirmiziyüz een toneelstuk op waarin hij toont hoe onbelangrijk dat kleurtje is in de zoektocht naar de ware liefde. Hij speelt de belangrijkste beslissing uit het leven van zijn zusje na: ze besluit om, na een gelukkige jeugd in Nederland, naar Istanbul te verhuizen, een hoofddoek om te slaan en te trouwen met haar grote liefde aldaar.

Je lijkt een uitgelaten bruiloftsfeest binnen te stappen met roze baldakijnen, roze confetti, roze strikken rond de gordijnen, goudkleurige tafelkleedjes én een stel uitgelaten mannen – strak in het pak – die musiceren, dansen en drinken. Plots houdt de feestvreugde op. Een van de mannen, Sadettin Kirmiziyüz, krabt zich letterlijk in de haren en begrijpt niet hoe het zover is kunnen komen dat hij – een Nederlander met Turkse roots – naar het traditionele Turkse huwelijk van zijn zusje moet.

Wat volgt, zijn enkele beschamende momenten van overacting. ‘Maar jongens toch!, denken we aanvankelijk. Wat staat zo’n plakkerig gespeeld stuk op Het Theaterfestival te doen? Is Sadettin Kirmiziyüz de ‘excuus-Turk’ die de selectie een maatschappelijk correct kleurtje moet geven? Ja. En neen! Want na dat kwartiertje belabberd acteren, ‘besluit’ Kirmiziyüz (’t is opgezet spel, natuurlijk!) te herbeginnen. ‘Van voren af aan’. Hij trekt zijn jasje goed, de drie musicerende acteurs – samen The Sadists – geven even stevig van jetje en vervolgens toont Kirmiziyüz dat hij een eerlijke, grappige verteller is.

Geflankeerd door The Sadists en met behulp van een pruik, een sobere winterjas (voor dames) en een bruidsjurk geeft hij het publiek een even feestelijke als integere rondleiding in zijn leven en dat van zijn zusje. Van de gesprekken met haar moeder tot kwetsende chatgesprekken. De ‘vertelmomenten’ van Kirmiziyüz worden tijdens de eerste helft van de voorstelling iets te netjes afgewisseld door muziek. Maar wanneer de huwelijksvoorbereidingen in een stroomversnelling geraken, vermengen muziek en vertelling zich steeds beter.

Dit is niet wat het lijkt. Net zoals Kirmiziyüz niet de slechte acteur is die hij in het begin leek, zo is het levensverhaal van zijn zusje niet het typische ‘bekeringsverhaal’ dat het aanvankelijk lijkt. Somedaymyprincewill.com is het vierde deel van een reeks voorstellingen over zijn familie. Het is een eerlijke en amusante voorstelling over kiezen voor de grote liefde, zelfs al woont die liefde in het land dat jouw ouders verlaten hebben om jou een betere toekomst te kunnen aanbieden. De maatschapijkritische prikjes maken het af. Wanneer Kirimiziyüz iets in het Arabisch zegt, wordt hij meteen gewaarschuwd door zijn muzikanten: ‘Hou daar onmiddellijk mee op, je maakt de mensen bang!’ Grappig én pijnlijk.

Smaakmaker:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Els Van Steenberghe

Wordt volgend seizoen mogelijk hernomen. Meer info: www.troubleman.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content