Els Van Steenberghe

Theater: Koffie verkeerd

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Na ‘Wit’ en ‘Rood’ is ‘Zwart’ het slotdeel van De Koe’s trilogie ‘De wederopbouw van het Westen’. Het stuk geurt naar zwarte koffie maar smaakt veel minder sterk…

The Play = Zwart

Gezelschap = De Koe

In een zin = Een filosofisch en historisch geïnspireerde satirische ‘koffieklets’ met schokkerig ritme.

Hoogtepunt = Terwijl Broods – in ‘catsuit‘ – een uiteenzetting geeft over de rococo staren de twee acteurs haar met open mond en botergeil aan.

Score = * *

Quote = ‘Het publiek heeft hier niet om gevraagd.’

Geschiedenis kun je maken en kraken. In Zwart – een zoektocht naar de bakermat van het pessimisme – proberen drie acteurs de geschiedenis te kraken maar het lukt hen niet… Aan het kostuum van Natali Broods – op hoge, zwarte muiltjes en in een sexy jumpsuit – ligt het niet. Omdat Broods zogezegd te dom is om geschiedenis te blokken en te declameren, trekt ze dit strak (en zwart) pakje aan. Zo veroordeelt ze haar mannelijke tegenspelers – Peter Van den Eede en Willem de Wolf – tot anderhalf uur botergeil gestaar naar haar welgevormde lichaam.

Intussen somt het drietal aan de lopende band data, namen, feiten en kunststijlen op. Heel even klinkt er tussen die woordenstroom een kritische noot maar De Koe hoedt zich ervoor niet het zoveelste crisistheaterstuk van het seizoen te maken.

Wat maken ze dan wel? Een satirische ‘koffieklets’ met schokkerig ritme. Wat start als een spitse, met koffie overgoten poging om de geschiedenis van de Renaissance tot 1913 uit de doeken te doen (en te achterhalen waar het doemdenken het optimisme verdrong), transformeert tot een zalig robbertje bekvechten met de woorden van filosofen als munitie. Dit houdt het trio jammer genoeg niet vol. Het gebekvecht degradeert en uiteindelijk schakelen ze over op mime. Conclusie: u moet uw eigen geschiedenis (en toneelstuk) maar maken. Een zwak (en zwart) slot van een ‘geschiedenisles’ die aanstekelijk optimistisch begint.

Els Van Steenberghe

De volledige recensie verschijnt volgende week (woensdag 17 oktober 2012) in Knack Focus.

Meer info: www.dekoe.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content