Els Van Steenberghe

Theater: Iets halfgaar

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Het nagelnieuwe theatercollectief Bert of Roy presenteert met Iets niet een nieuw genre: de lay-downcomedy. Goed voor spitse dialogen, veel grappige one-liners en veel ironisch verpakte melancholie en Vlaamse bescheidenheid.

The Play = Iets niet

Gezelschap = Bert of Roy

In een zin = Fijne ‘lay-downcomedy‘ mét een missie om de Vlaming en vooral zichzelf te portretteren als twee vrienden die elkaar eigenlijk amper blijken te kennen. Alleen komt dat nog te weinig uit de verf. Omdat ze nog te veel met de tekst en te weinig met spelritme bezig zijn.

Hoogtepunt = Het moment waarop Bert Haelvoet zijn – dees is echt gebeurd – jeugdtrauma uit de doeken doet en daarmee meteen verklapt waarom hij acteur geworden is en geen schrijnwerker.

Score = * *

Quote = ‘Ik kom uit een gehaktminded milieu’

Wat een geluk dat Sergio Herman geen theaterrecensent is! Was dat wel zo, dan rolden de ‘gatverdammes’ wellicht uit zijn mond bij het degusteren van het ‘geregje’ dat Bert Haelvoet en Roy Aernouts – samen het nagelnieuwe theatercollectief Bert of Roy – serveren met Iets niet….

De twee zijn piekfijn uitgedost, als ’theaterkoks’: zwarte broek, zwarte schoenen en een nonchalant geknoopt koksjasje. Voor hun ‘geregje’ selecteerden ze eerlijke, Vlaamse producten (géén biologisch gekweekte producten want Bert heeft het gehad met die bioboeren). Vlaamse films, Vlaams voetbal, Vlaams gehakt, Vlaamse stiefvaders, Vlaamse boeren, Vlaamse bescheidenheid en Vlaamse landschappen. Ze worden allemaal netjes uitgestald op het aanrecht. Maar in het versnijden en vermengen van de ingrediënten gaat het mis.

Nochtans schreef Aernouts een doorwrochte theatertekst voor hemzelf en soulmate Haelvoet. Daarin tracht een duo het over ‘iets’ niet te hebben en dus snijden ze maar allerlei andere ‘onbenullige’ zaken aan die toch telkens terug tot dat ‘iets’ leiden. Wat is dat iets? Jeugdtrauma’s, meneer. Jeugdtrauma’s die beide mannen – ooit underdogs in de klas en in de woonkamer – tot de potige acteurs maakten die ze zijn. Samen fileren ze de Vlaamse samenleving en dienen dit op met een snuifje persoonlijke weltschmertz (‘Ik heb geen goesting om te lachen’) en een ferme scheut taalspelletjes (‘Mijn familie is gehaktminded’).

Ze doen dat niet zoals hyperkinetische stand-upcomedians. Die zijn ze zat. Het is tijd voor – wij citeren – ‘rustige lay-downcomedy‘. Sommige sprankelende, hilarische scènes tonen dat dit wel eens een geweldig nieuw ‘Bert of Roy’-genre zou kunnen worden. Helaas. Ze zijn (nog) te veel met de tekstzegging en net te weinig met het spelritme bezig. Symptoom: hun handen zoeken te vaak de broekzakken op. En daar horen kokshanden niet thuis!

Als Bert én Roy nog wat prutsen in hun keuken, kan Iets niet een ‘geregje’ worden dat zelfs Sergio Herman een ‘Lekkerrrr!’ zou ontlokken.

Els Van Steenberghe

Smaakmakers: In een ander leven is Roy Aernouts muzikant en speelt Bert Haelvoet onder meer in Wat als?

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

EN

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Meer info: www.monty.be en www.royaernouts.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content