Els Van Steenberghe

Theater: Het leven is een mikadospelletje

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Dzjj. Dzjj. Dzjj. Iiiiiiiiieee…. CRASH! Zo – ongeveer – klinkt een fataal auto-ongeluk met jou achter het stuur en je favoriete house-cd in de cd-speler…. Dit is slechts een van de macabere scènes in LIGHT, een scherpe en soms zelfs grappige monoloog van Tijs Ceulemans, in samenwerking met Leentje Vandenbussche en Peter Aers.

Deze drie performancekunstenaars willen vooral ontwrichtende ervaringen delen met hun publiek. Hun doelstelling? ‘Oefenen in verdwijnen’ in een maatschappij die permanente aanwezigheid en bereikbaarheid eist. Na maanden repeteren – waarin het volgen van het aftakelingsproces en de dood van X een cruciale rol speelde – presenteren ze met de trilogie LIGHT / MEDIUM / STRONG de meest radicale ‘oefening in verdwijnen’: doodgaan. LIGHT bijt schrander de spits af. Ondanks een iets te iele dramaturgie. In LIGHT tracht Ceulemans de seconden te vertolken waarin het leven overgaat in de dood. Een auto-ongeluk, een grazende gazelle (en een roofdier), het plots overlijden van een dierbare, …

LIGHT raakt, absoluut, door de intensiteit waarmee Ceulemans op de scène staat en door de knap uitgebalanceerde scènebeelden. De vorm is echter sterker dan de iets te ‘luchtige'(beter: voorspelbare) inhoud. Daarom wekt LIGHT bovenal het verlangen naar de andere luiken – MEDIUM (een monologencluster waarin de dood wetenschappelijk / biologisch benaderd wordt) en STRONG (een installatie en individuele ‘bijna dood’-ervaring) – als inventievere en indringendere ervaringen.

Els Van Steenberghe

De volledige recensie leest u volgende week (16 mei 2012) in Knack Focus.

Info: www.oefeninginverdwijnen.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content