Els Van Steenberghe

Theater: Een bende incompetente geldwolven

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Braakland/ZheBilding bouwt in ‘Hebzucht’ de woede op tegenover bankiers en andere, nietsontziende geldwolven.

‘Het stuk zal aanvoelen als een T-slag van Jerom uit Suske en Wiske’, verklapte regisseur en auteur Stijn Devillé ons. ‘Je zult pas na de opvoering beseffen wat je hebt meegemaakt.’ Zijn woorden zinderden door ons beteuterde hoofd terwijl de creatie zich op gang trok als een oude boerenknol.

Tot de actie echt begint. Een flamboyante Michaël Pas snuift zich als drugsverslaafde bankier een weg naar het geld terwijl zijn broer (een ijzersterke Jorre Vandenbussche) de bankrekening spijst door een bankovername. Er ontspint zich een hallucinant netwerk van afspraken waarbij het codewoord ‘winstbejag’ is. Dit klinkt als een afkooksel van de echte bankencrisis. Het is gelukkig net meer dan dat. Rudy Trouvé, Gunter Nagels en Gerrit Valckenaers – ‘straatmuzikanten’, zoals de CEO hen smalend noemt – zitten langs weerszijden van de scène en voorzien het ontluisterende gegoochel met geld en economische termen van een opzwepend klankenlandschap.

Hebzucht ( * * * ) start stroef maar groeit uit tot strak gedirigeerd muziektheater. Het is een gebalde vuist tegen de geldwolven die onze kinderen met een rotte erfenis de toekomst in sturen.

Els Van Steenberghe

De volledige recensie leest u volgende week ( 25 april 2012) in Knack Focus.

Meer info: www.braakland.be

Filmpjes bekijkt u hier: http://vimeo.com/bzb

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content