Els Van Steenberghe

Theater: Druppels erotiek

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

‘Réunion wordt het langste voorspel ooit’, beloofde Theater Zuidpool. En warempel, het gezelschap houdt zich aan die belofte!

The Play = Réunion

Gezelschap = Theater Zuidpool

In een zin = Niets meer maar ook niets minder dan een speels portret van het aangeklede seksbeest dat de mens is.

Hoogtepunt = Het moment waarop de man naar het toilet gaat en de vrouwen eerst zwijgen en dan een wel erg bijzonder gesprek voeren waaruit blijkt dat je als toeschouwer mooi in het ootje bent genomen.

Score = * * *

Quote = ‘Trouw is een hoer’

‘Dus we neuken niet vanavond?’, vraagt de in een zwarte jurk gehulde hotelgast. Ze kijkt de man van het echtpaar waarmee ze keuvelt doordringend in de ogen. De man staart verbouwereerd terug maar hervindt direct zijn bronstigheid en start een ondeugende dialoog met de ‘lady in black. Het wordt een gesprek waar de geilheid van af druppelt, net zoals het smeltwater van het dranktafeltje drupt…

Ondertussen kijkt zijn in een goudkleurige avondjurk getooide eega – dat lijkt ze toch te zijn – verveeld om zich heen. Ze nipt zuur van haar cocktail terwijl man en lady in black toasten op ‘de vrouw’ zonder haar een blik waardig te gunnen… Deze Réunion – de titel verwijst onder meer naar het Franse eilandje Réunion waar de ontmoeting plaatsvindt – is een triootje van Sofie Decleir, Koen Van Kaam en Katrin Lohmann. Ze spelen in een decor dat zo helder klinkt (en oogt) als klaterend water. Dit dankzij een met ijsblokjes overgoten dranktafeltje en een kale, witte inham die ‘opleeft’ door er het spel van licht in druppelend water op te projecteren.

In die sublieme setting brengen de acteurs een ’trioloog’ die glanst van de ingehouden lusten. De drie vertolken mensen die doen alsof ze een gezellige avond hebben. Onderhuids borrelt en broedt er van alles. Méér dan de kilte tussen een echtpaar dat al langer samen is dan hun liefde aankon. Het trio zit in lederen zeteltjes en ze dragen werkelijk prachtige kostuums. De zacht glanzende stoffen zijn secuur om hun lijven gedrapeerd. Bij Lohmann (lady in black) dreigt haar boezem voortdurend uit het decolleté te vallen. Zij speelt dan ook degene die het paar uitdaagt tot een wulpse discussie over verkrachting, seks, geile cavia’s en bronstige herten. In haar prachtige goudkleurige jurk kan Decleirs personage het langst de schijn hooghouden dat zij een voorkomende, zedige dame is. Dat is wat deze kostuums doen: de ware, geile aard van het beestje stijlvol maskeren. In dit geval, drie beestjes die acteren zoals hun kostuums: met klasse en soberheid.

Samen met Jorgen Cassier penden de drie een stuk neer waarin elk woord barst van verlangen. Het stuk is niets meer maar ook niets minder dan een speels portret van het aangeklede seksbeest dat de mens in wezen is. En gaandeweg blijkt dat de ogenschijnlijk glasheldere relatie tussen de drie véél complexer is. Met het toenemen van die complexiteit wint ook het kussen en knuffelen het van de subtiele erotische zindering. Mogelijk wordt er wél nog geneukt vanavond…

Els Van Steenberghe

Meer info: www.zuidpool.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content