Opinie

Els Van Steenberghe

Theater: De vos in u

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Sigaretten die verdacht oplichten, een femme fatale met drukmasker én Gregory Frateur die zich van zijn meest bloeddorstige kant laat zien: FC Bergmans ‘Van den vos’ is een smeulende toneelthriller.

The Play = Van den vos

Gezelschap = FC Bergman / Toneelhuis / Muziektheater Transparant

In een zin = Sigaretten die verdacht oplichten, een femme fatale met drukmasker én Gregory Frateur die zich van zijn meest bloeddorstige kant laat zien: FC Bergmans Van den vos is een smeulende toneelthriller waarvan u het verhaal weliswaar grotendeels zélf moet verzinnen.

Hoogtepunt = Ineens hoor je in de verte de ijle stem van Frateur en duikt zijn hoofd op tussen het nepgroen terwijl herfstbladeren neerdwarrelen, Roofhooft almaar koortsachtiger over de scène ijsbeert en Viviane De Muynck naar sigaretten scharrelt in haar boezem. Ander hoogtepunt is overigens diezelfde De Muynck die al zingend imponeert.

Score = * * * *

Quote = ‘You seek, you crawl, you build a wall around some lovely dream’

Op de avond dat de Sinterklaasstorm Antwerpen dreigde blank te zetten, zette FC Bergman de Bourlaschouwburg onder water met Van den vos. Imposant muziektheater dankzij verbluffende beelden én het lef om de toeschouwers in het pikdonker naar hun zitjes te laten stommelen. Alsof je een donker woud in trekt.

Eens je zitje gevonden, tuur je naar een patio met zwembad en daarachter een bos. Plots verschijnt een oldtimer waarin diva Viviane De Muynck met toyboy Stef Aerts en inspecteur Dirk Roofthooft zitten. Het zoveelste dodelijk slachtoffer van een bloeddorstige vos wordt hen gepresenteerd. Alles wordt live gefilmd. Die beelden verschijnen meer dan levensgroot op de glazen wand tussen bos en patio. Prachtig! Zo adembenemend als de scènebeelden zijn, zo moeizaam is de montage van de tekst in en tussen die beelden.

Gregory Frateur is de vos en lijkt de potentiële passiemoordenaar in elk van ons te vertolken. Wannneer de vos het bos verlaat en oog in oog staat met Roofthooft, ontstaat er magie. Frateur pakt al zingend de zaal in, geeft fors en schijnbaar moeiteloos tegenspel aan Roofthooft en duidt met zijn slotlied het ganse stuk. Dankzij hem verdrink je niet in de machtige beeldenstroom maar kom je proestend en verrukt boven water.

Smaakmaker:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Muziekrepetities Van den vos from Toneelhuis on Vimeo.

Els Van Steenberghe

De volledige recensie lees je woensdag 18 december 2013 in Knack Focus.

Meer info: www.toneelhuis.be, www.fcbergman.be en www.transparant.be

EXTRA WEETJE: Liesa Van der Aa (die samen met Solistenensemble Kaleidoskop de muziek componeerde) wordt vanaf 2015 huiscomponist van Theater Transparant.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content