Els Van Steenberghe

Theater: De bittere tranen van Petra von Kant, NTGent en het Nationale Toneel

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

NTGent ensceneert Fassbinders ‘De bittere tranen van Petra von Kant’ in sluwe snoepkleuren.

Het Duitse enfant terrible Rainer Werner Fassbinder (1945 – 1982) schreef deze kitscherige ode aan filmregisseur Douglas Sirk in 1971. Er volgde een theaterversie en een melodramatische filmversie (geregisseerd door Fassbinder zelf). In Vlaanderen werd het stuk nooit populair. Mogelijk verandert dit door deze pittige enscenering van de jonge regisseur Susanne Kennedy.

Decor en kostuums van deze De bittere tranen van Petra von Kant ( * * * ) zijn prachtig en drukken treffend het glitterende schijnwereldje uit waarin Petra zich beweegt. Het nadeel van zulk een dominante vormgeving is dat het de acteurs dwingt om even sober als sterk te spelen. Dottermans doet dit met glans. Net als Bien De Moor. Zij speelt Petra’s secretaresse Marlene. Marie Vinck, als het dartele model Karin, speelt net iets te ijzig om te imponeren. Ook de vertolkingen van Nettie Blanken (moeder), Betty Schuurman (vriendin) en Lien Wildemeersch (dochter) hellen te zeer over naar het karikaturale.

Het maakt deze De bittere tranen van Petra von Kant tot gewaagd, opwindend theater over en gecreëerd door zeven moordvrouwen die niet allemaal even stevig in hun stiletto’s staan.

Els Van Steenberghe

De volledige recensie leest u op 2 november 2011 in Knack Focus.

Meer info: www.ntgent.be en www.nationaletoneel.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content