Els Van Steenberghe

Theater: Ai-ai-ai-aaaglioooo!

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Mokhallad Rasem doet Gilda De Bal en Vic De Wachter afzien in ‘Romeo & Julia’. Als beloning mogen ze eens goed loos gaan achter hun 4×4.

The Play = Romeo & Julia

Gezelschap = Toneelhuis

In een zin = Een ongelijkmatig gespeelde, wat fragmentarisch geregisseerde maar machtig vormgegeven ode aan de liefde die zelfs oorlogen kan overleven.

Hoogtepunt = De balkonscène, uiteraard, die hoog op het dak van de Range Rover Defender aanvangt en eindigt in een stevige scheldpartij als voorspel van…

Score = * * *

Quote = ‘De liefde kent geen goed of kwaad’

‘Zuppa! Zuppa! Zuppa!’, kreunt Gilda De Bal almaar heviger. ‘Vongole! Vongole! Vongole!’, stoot Vic De Wachter steeds luider uit. En dan, samen: ‘Ai-ai-ai-aaaglioooo!’. Dit is hét orgastische hoogtepunt van deze wispelturige Romeo & Julia. Je hoort het slechts want ze doen het achter hun wagen: een Range Rover Defender die – net als de eigenaars – een bewogen leven achter de rug heeft. Dat bewijst een verwrongen portier, met de letters ‘UN’ erop.

Die oorlogsreferentie is eigen aan Mokhallad Rasem. In dit stuk toont hij hoe de liefde door de oorlog belemmerd of net aangewakkerd wordt. Op een majestueuze palazzovloer regisseert hij twee kinderen, twee dansers en het zilvergrijze acteurskoppel. Samen: Romeo en Julia op verschillende leeftijden. De zes vertolken variaties op Shakespeares liefdesverhaal.

Met licht en klanken beeldhouwt Rasem prachtige taferelen. De Bal en De Wachter spelen kwetsbaarder en dichter bij zichzelf dan ooit. Ze kibbelen, dansen, zingen en dromen. Niet altijd even geslaagd. De scène waarin ze kinderfoto’s bekijken, is beschamend. Ook het samenspel met de kinderen en de dansers verloopt stroef. Maar de balkonscène – op het autodak – die uitmondt in een ruzie tussen Romeo en zijn – we citeren! – ‘stinkend, verlept wijf’ is wél een verrukkelijk bewijs dat Romeo De Wachter, Julia De Bal, Mokhallad Rasem, u en ik overleven dankzij (toneel over) de liefde.

Smaakmaker:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

A look behind the scenes in the scenic workshop. from Toneelhuis on Vimeo.

Els Van Steenberghe

De volledige recensie leest u binnenkort (dinsdag 30 april 2013) in Knack Focus.

Meer info: www.toneelhuis.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content