Opinie

Els Van Steenberghe

Theater Aan Zee: Stone Age

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

In BOG slagen vier jonge theatersnuiten erin om de hele levenscyclus in anderhalf uur ontroerend, grappig toneel te vangen dat geen seconde verveeld ondanks de zeer voorspelbare ‘verhaallijn’.

The Play = BOG

Gezelschap = Lisa Verbelen, Judith De Joode, Benjamin Moen en Sanne Vanderbruggen

In een zin = In BOG slagen vier jonge theatersnuiten erin om de hele levenscyclus in anderhalf uur ontroerend, grappig toneel te vangen dat geen seconde verveeld ondanks de zeer voorspelbare ‘verhaallijn’.

Hoogtepunt = De scène waarin de eerste keer van tekst, uitleg en beeld (met veel veelzeggende mimiek) wordt voorzien. Droogkomisch én ontroerend tegelijkertijd!

Score = * * * *

Quote = ‘Groeien, groeien, groeien’

Stone Age is een album van de Rolling Stones, het is een periode uit de prehistorie én sinds BOG verwijst het ook naar de ‘steenleeftijd’. Dat is de dag waarop je beseft dat het leven te snel voorbijvliegt en dat je slechts een steentje bent in de rivier die de samenleving is. Uit dat inzicht groeide BOG, een creatie van Lisa Verbelen, Judith De Joode, Benjamin Moen en Sanne Vanderbruggen. De vier zijn prille twintigers en hebben net hun ‘steenleeftijdervaring’ achter de rug. Elk met een steentje in de hand wachten ze het publiek op. De scène is kaal, op wat rommel en enkele betonblokken als minipodium na.

‘Groeien, groeien, groeien. En nog: groeien, groeien, groeien’, zo opent Moen het stuk. Inzoomend op de eerste en enige activiteit van de embryonale mens. Elk levensstadium van de mens wordt polyfoon en met schwung verwoord en uitgebeeld. Dat klinkt saai en statisch maar de kracht van BOG is dat die voorspelbare levensloop ontwapenend, met finesse en spanning verteld wordt.

Ergens halverwege klinkt Supertramps The Logical Song. Het verwoordt perfect wat in BOG zo raak en vermakelijk geënsceneerd wordt: ‘When I was young, it seemed that life was so wonderful, a miracle. It was beautiful, magical’. Dat laatste geldt ook voor BOG.

Smaakmaker:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Els Van Steenberghe

De volledige recensie verschijnt woensdag 14 augustus 2013 in Knack Focus.

Meer info: bogdevoorstelling.tumblr.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content