Opinie

Els Van Steenberghe

Theater Aan Zee: Liefde is…

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Dé hit op TAZ#2013 was ‘Heimat’, een levenswijs stuk van een bende theaterveulens die zowel op het Theaterfestival als op Theater Aan Zee populaire prijsbeesten zijn. Terecht, zo blijkt.

The Play = Heimat

Gezelschap = Rebekka de Wit, Tom Struyg, Suzanne Grotenhuis, Freek Vielen, Maarten Ketels, Harald Austbø.

In een zin = Een sluwe muziektheatervoorstelling vol levenswijsheden waarin een overweldigend gevoel je anderhalf uur lang besluipt om je op het einde naar de keel te vliegen.

Hoogtepunt = Het moment waarop de grootvader van een van de acteurs breekt voor de camera.

Score = * * * *

Quote = ‘Liefde is armen op en weer sluiten’

Er is theater dat een verhaal verteld en er is uiterst zeldzaam theater dat je ‘besluipt’. Het zadelt je met een gevoel op dat gedurende de opvoering wringt, kriebelt, almaar intenser wordt om je op het einde naar de strot te vliegen waardoor je murwgeslagen, ontroerd en ontwricht de zaal uit wankelt.

Zo een voorstelling is Heimat. Een en al gevoel. Amper verhaal. Decor en kostuums doen er niet toe. Zolang de beamer maar werkt en de cello gestemd is. Rebekka de Wit, Suzanne Grotenhuis, Tom Struyf, regisseur Freek Vielen en cellist Harald Austbø vielen met de camera en microfoon binnen bij hun (groot)ouders en vroegen hen de existentiële pieren uit de neus. Eindelijk zouden ze weten wat gelukkig zijn is, hoe je de ware kan vinden en wat liefde is. De projectie van die filmfragmenten wordt stroef afgewisseld met stukjes zang (The Fugees’ ‘Ready or not…‘), zotte dans, melancholische muziek of een monoloog waarin een van de performers terugblikt op een bijzonder moment in het leven. Het doet allemaal zelfs een tikkeltje onbeholpen aan.

Tot je begrijpt dat de structuur van de voorstelling die van het leven zelve is: eerst is er het zoeken naar geluk en liefde, vervolgens het vinden en dan het verliezen. De pakkende manier waarop dat verlies in Heimat getoond wordt, is meteen het antwoord op de belangrijkste vraag: liefde is samen durven breken en huilen. Al dan niet in een theaterzaal.

Smaakmaker:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

EN

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Els Van Steenberghe

De volledige recensie verschijnt binnenkort in Knack Focus.

Meer info: www.weliswaar.be/het-leven-voor-gevorderden, www.detheatermaker.be en www.theateraanzee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content