Els Van Steenberghe

Theater: A star is born

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

In ‘The truth about Kate’ bewijst Naomi Velissariou waarom in de wandelgangen van het theaterwereldje al maandenlang over haar gefluisterd wordt als een van de veelbelovende acteertalenten van haar generatie.

The Play = The Truth About Kate

Gezelschap = Frascati Theater

In een zin = The truth about Kate bewijst dat er een nieuwe ster aan het theaterfirmament schittert, eentje met een gezonde dosis interesse in Hollywoodsterren.

Hoogtepunt = Ineens springt Kate uit haar verhoogde keuken. Op de scène vlak voor het publiek stort ze in mekaar. Het boven de rest van de wereld uittorenen heeft haar mentaal gekraakt.

Score = * * * *

Op de scène staat een keuken op een verhoogd platform, net zoals Kate zich een beetje boven alles en iedereen verheven voelt sinds haar betoverende zangstem haar tot een schatrijke ster heeft gemaakt.

Een ster die niet alleen zwemt in de centen maar langzamerhand ook in de twijfels, de wanhoop én de verdovende middelen. Twee uur lang houdt de jonge actrice Naomi Velissariou je in de ban van het leven van a raising star. Aan een adembenemend tempo speelt ze alle personen en switcht gezwind tussen stemmetjes, pruiken, outfits en mimiek. Deze actrice bespeelt alle registers alsof het een fluitje van een cent is. Dat maakt de vertolking intrigerend, de vertelling ongemeen spannend en zorgt dat deze voorstelling het zo begeerde evenwicht tussen entertainment en engagement bezit.

The Truth About Kate is ontsproten aan regisseur Davy Pieters fascinatie voor ‘de boekskes’ waarin het turbulente leven van de sterren tot in de zo kleinst mogelijke details uit de doeken wordt gedaan. Jibbe Willems goot die fascinatie in een ijzersterke tekst en Pieters ensceneert die tekst, mét een flinke knipoog naar de TMZ-achtige manier waarover bericht wordt over dat sterrenleven. Zo toont Pieters de tragiek van zulk een levensloop en weet een verrassend helder portret te schetsen van de ontstellende eenzaamheid waaraan te veel sterren dreigen ten onder te gaan (en daardoor te vaak naar verslavende middelen grijpen). Pieters doet dat door Velissariou te omringen met een ‘designstrak’ maar prikkelend decor waar elke keukenkast een sleutel tot een volgende (dramatische, maar nooit van humor gespeende) scène bevat. Intussen slaagt Velissariou er schijnbaar moeiteloos in om haar spel kwiek maar nergens schmierend te maken.

Soms bedreigt het razendsnel schakelen tussen de personages de diepgang van het spel en Velissariou moet waakzaam zijn dat haar Kate op die momenten niet tot een hol typetje wordt (iets waar ook Hollywoodsterren in hun echte bestaan over moeten waken, overigens). Maar Velissariou, Pieters en Willems bewijzen in The Truth About Kate vooral dat er enkele nieuwe sterren aan het theaterfirmament schitteren, met een nuchtere interesse in Hollywoodsterren.

Els Van Steenberghe

Meer info: www.frascatitheater.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content