The Walking Dead (Seizoen 3): It’s alive!

Zombiereeks The Walking Dead lijkt in het derde seizoen eindelijk de juiste toon te hebben gevonden.

The Walking Dead – seizoen 3 (ook uit op Blu-ray) ***

(eOne)

Goed nieuws voor mensen die vonden dat er in het tweede seizoen van The Walking Dead te veel geleuterd werd – en dat zal behalve de diehardfans zowat iedereen geweest zijn – in de eerste aflevering van het derde seizoen wordt er nauwelijks een woord gezegd. In de plaats daarvan worden er tientallen zombies afgeslacht, de een al op een gruwelijker manier dan de ander. Bij de start komen sheriff Rick Grimes en zijn groepje overlevenden van de zombi-eapocalyps aan bij een gevangenis waar ze hun intrek willen nemen – alleen is het gebouw en de omgeving natuurlijk vergeven van de ‘walkers’, en die moeten eerst zo goed en zo kwaad als het kan uit de weg geruimd worden.

Het moet gezegd: dat eerste halfuur is een van de gruwelijkste stukjes televisie die ik in lange tijd gezien heb, en eigenlijk ook op het randje van het ondraaglijke. De manier waarop de zombies aan hun einde komen, wordt snel repetitief en daardoor afstotend, en je zit vooral te wachten tot het voorbij is. Maar vreemd genoeg vormen dat begin en wat daarna komt net het spiegelbeeld van jaargang 2: het vorige seizoen ging net heel ingetogen van start, met een twintig minuten durende scène die heel weinig geweld bevatte maar bol stond van de spanning, maar daarna zakte de reeks volledig in elkaar. De derde reeks begint zoals gezegd uiterst expliciet en gruwelijk, alleen gaat het nadien kwalitatief in stijgende lijn.

De angst dat de gevangenis het equivalent zal worden van de boerderij waar de personages het grootste deel van het vorige seizoen doorbrachten en eindeloze gesprekken voerden, wordt snel getemperd, wanneer in de derde aflevering ‘The Governor’ opduikt. Dat is de bijnaam van een overlevende die de leiding heeft over een groep mensen die zich teruggetrokken hebben in het stadje Woodbury, en die tot heel veel in staat is om zijn macht te behouden. De clash tussen Grimes en zijn kompanen en The Governor geeft dit derde seizoen veel meer spankracht dan het vorige, en zorgt er ook voor dat het verhaal veel meer geënt is op het centrale thema van The Walking Dead: hoe mensen in extreme omstandigheden tot extreme daden in staat zijn. Toptelevisie is The Walking Dead weliswaar nog altijd niet – en ik heb weinig hoop dat het de reeks ooit nog opnieuw het niveau zal halen van die briljante openingsaflevering – maar deze 16 afleveringen bewijzen toch dat er meer leven in de serie zit dan je na het tweede seizoen had durven te denken.

Extra’s: audiocommentaren en gewiste scènes.

Stefaan Werbrouck

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content