Tessy Moerenhout – alias Collega Betty Bossé – is niet meer

De actrice verloor een jarenlange strijd tegen borstkanker.

Moerenthout (25 januari 1952 – 26 februari 2011) volgde tijdens de eerste helft van de jaren zeventig de toneelopleiding aan het Brusselse Koninklijke Conservatorium. Ze kreeg er onder meer les van topacteur Nand Buyl en deelde de schoolbanken met onder andere Jaak Van Assche, Tuur De Weert en René Verreth.

De Collega’s

Met deze laatste drie maakt ze later deel uit van het Mechelse Miniatuurtheater. Een voorstelling van dit gezelschap, De Collega’s (1975 – 1976, een tekst van Jan Matterne), wordt in 1978 tot de gelijknamige televisieserie bewerkt (eveneens door Matterne). Die serie maakte haar beroemd in Vlaanderen als de typiste Betty Bossé. De Collega’s waren vooral eind jaren zeventig en in de jaren tachtig een populair programma van de openbare omroep.

Naast Bossé vertolkte Moerenhout ook nog de titelrol in de televisieserie Maria Speermalie (1979), een serie over de tragische overlevingsdrift van een welgestelde dame naar het gelijknamige boek van Herman Teirlinck. En Moerenhout speelde tal van gastrollen in, bijvoorbeeld, Ons Geluk, De Kotmadam, Flikken, Aspe en vorig jaar nog in Witse.

Passie doorgeven

Naast actrice was Moerenhout ook een begenadigd docent aan het Mechelse Conservatorium. Met haar studenten woonde ze altijd de creaties van ’t ARSENAAL (het vroegere Mechels Miniatuurtheater) bij.

Samen met alle medewerkers van ’t ARSENAAL betuigt artistiek leider Michael De Cock zijn medeleven bij het overlijden van Moerenhout. ’t ARSENAAL eert deze bevlogen actrice en toneelleerkracht door tijdens de speelreeks van het succesvolle Drie zusters enkele foto’s uit ‘haar rijke maar (te) korte’ (theater)carrière tentoon te stellen in ’t ARSENAAL. Tevens opent het huis een rouwregister dat nadien aan de familie zal overhandigd worden.

’t ARSENAAL doet dit uit diep respect en dankbaarheid voor Tessy en uit medeleven met haar naasten.

Els Van Steenberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content