Sidi Larbi Cherkaoui uitgeroepen tot beste choreograaf

© Eastman

“Adembenemend”, noemt het Duitse tijdschrift Tanz het werk van de Belgisch-Marokkaanse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

In opdracht van het Duitse tijdschrift Tanz, dat vroeger Ballet-Tanz heette, stelden een dertigtal danscritici uit heel Europa hun favoriete voorstellingen en performers van het voorbije seizoen samen. Net als in 2008 kwam Sidi Larbi Cherkaoui als winnaar in de categorie ‘choreograaf van het jaar’ uit de bus.
Volgens de critici is het werk van Cherkaoui “adembenemend”. Ook zijn voortdurende nieuwsgierigheid naar andere culturen valt bijzonder in de smaak. Door zijn samenwerkingen met dansers als de Shaolin-monniken, in ‘Sutra’, en Shantala Shivalingappa, in ‘Play’, geeft Cherkaoui volgens Tanz uiting aan zijn geloof in een waarlijk mondiale dans.

Voor zijn meest recente voorstelling TeZukA, die eind september in het Antwerpse deSingel in première gaat, trok Cherkaoui naar Japan. Samen met Japanse dansers en kalligrafen zet hij het artistieke oeuvre van Osama Tezuka om in een choreografie. Sinds 2010 heeft Cherkaoui zijn eigen gezelschap Eastman.

Naar Cherkaoui viel Wim Wenders in de prijzen met zijn 3D-film over Pina Bausch, werd Jared Gradinger verkozen als performer van het jaar, ging Brit Rodemund aan de haal met de prijs voor beste danseres van het jaar en mag Das Stuttgarter Ballett zich de beste compagnie van het jaar noemen.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content