Ruth Joos naar Canvas: ‘Geen zijspoor, maar nieuwe start’

Ruth Joos wisselt Radio 1 in voor Canvas. ‘Ik was nog niet klaar om opzijgeschoven te worden.’

Ruth Joos wisselt Radio 1 in voor Canvas. ‘Ik was nog niet klaar om opzijgeschoven te worden.’

Een schokgolf ging door cultureel Vlaanderen toen enkele weken geleden werd bekend gemaakt dat het zendschema van Radio 1 begin volgend jaar wordt omgegooid. Daarbij sneuvelt het cultuurprogramma van Ruth Joos. ‘Het deed zeer, verdomd veel zeer’, reageert Ruth Joos nu in het Weekblad van De Standaard.

‘Eigenlijk wist ik wel dat het niet eeuwig kon blijven duren. Ik neem het mezelf dan ook kwalijk dat ik het wist en er toch niet klaar voor was.’

‘Fuck you, ik ben niet ontslagen, ik ben keigoed’

Reacties bleven niet uit: ‘Ik begrijp niet dat een uitstekend en goed beluisterd programma afgevoerd wordt om de slechte cijfers van de hele zender recht te trekken’, sprak schrijver Tom Lanoye. Maar aan Joos werd gevraagd om te zwijgen. ‘Ik wou hard roepen: fuck you, ik ben niet ontslagen, ik ben steengoed, ik doe keihard mijn best. Maar dat kon en mocht niet.’

Ze geeft toe dat de steunbetuigingen haar eigenlijk niet zo veel deden. ‘Is dat erg?’. De reacties van luisteraars vond ze veel belangrijker. ‘Ik moet nog een systeem vinden om iedereen te beantwoorden’, klinkt het.

Canvas

Nu spreekt ze wel en kondigt ze aan dat Canvas binnenkort haar nieuwe thuis wordt. Ze gaat er samen met Paul Peyskens aan een programma werken. ‘Wat voor en programma het juist wordt, is zelfs voor mij nog onduidelijk’, aldus Joos.

Hoewel sommigen Canvas aanduiden als een zijspoor, spreekt ze zelf liever over een nieuw begin. ‘Ik knip ook de navelstreng met radio niet door’, voegt ze eraan toe. ‘Waar het mij om draait is taal, om het juiste woord, om iets over te brengen. Dat kan op de radio en op televisie.’ (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content