RTBF haalt Frédéric Deborsu maand lang van het scherm
Tv-journalist Frédéric Deborsu is door de RTBF een maand op non-actief gezet. De Franstalige omroep nam de beslissing na de publicatie van zijn omstreden boek ‘Koningskwesties’ over de Belgische monarchie.
De Franstalige omroep RTBF zet zijn journalist Frédéric Deborsu, auteur van het boek ‘Koningskwesties’ (‘Questions(s) royale(s)’), gedurende een maand opzij. De openbare omroep bevestigt daarmee het bericht dat de krant Le Soir en het weekblad Moustique hadden verspreid.
Frédéric Deborsu, die momenteel in vakantie is, zou normaal maandag 29 oktober weer aan de slag gaan bij de RTBF. ‘Voor de sereniteit op de redactie en voor Frédéric zelf hebben we beslist hem voor een maand op non-actief te zetten, met de mogelijkheid deze periode te verlengen’, klinkt het officieel aan de Reyerslaan.
‘Geen sanctie’
Volgens de RTBF, dat eerder afstand had genomen van het boek, gaat het niet om een sanctie. Maar op de redactie van de omroep wordt volop gediscussieerd over de onderzoeksjournalistiek van Deborsu. ‘Zoals bij elk medium van het land deze week werden vraagtekens bij de journalistieke methodes geplaatst bij de verschijning van het boek van onze collega Frédéric Deborsu over de koninklijke familie’, aldus de omroep.
De televisiezender meent ook dat de verschijning van het boek ingrijpend is voor Deborsu en dat het nodig is hem in alle rust en sereniteit te laten terugkeren.
‘Beste oplossing’
Deborsu heeft al laten weten dat hij de beslissing aanvaardt. ‘Ik denk dat het de beste oplossing is’, zei hij. Hij gaat nu enkele weken achter de schermen werken, meer bepaald op de documentatiedienst van de openbare omroep, ’totdat de gemoederen bedaard zijn’.
Geruchten op Twitter als zou de journalist door de commerciële zender RTL aangezocht zijn, ontkende hij.
‘Masturbatie van de pen’
Het boek ‘Koningskwesties’ van Deborsu doet veel stof opwaaien omdat hij zich voor de privé-informatie over het koningshuis en prins Filip in het bijzonder beroept op getuigenissen van anonieme bronnen. Hij gaf wel mee dat hij sinds de verschijning van het boek veel getuigenissen had gekregen die de inhoud van zijn boek bevestigen. Zijn bronnen blijven evenwel geheim.
Leo Neels, docent mediarecht aan de K.U. Leuven en Universiteit Antwerpen, sabelt in een opiniebijdrage op Knack die manier van werken neer: ‘Voor sommige journalisten is journalistiek egocentrische fun, masturbatie van de pen, met bevlekking van andersmans reputatie. Eén van de sterjournalisten van de RTBf, Frédéric Deborsu, heeft zich in die categorie ge-out, met zijn boek Koningskwestie.’ (DB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier