Roger Raveel wordt 90

© Soenen - Verhaeghe

Vandaag precies 90 jaar geleden werd een van de belangrijkste naoorlogse Belgische kunstenaars geboren in Machelen-aan-de-Leie.

Roger Raveel noemt zichzelf ‘de meest onderschatte kunstenaar ter wereld’, maar krijgt voor zijn verjaardag toch een eigen wandelroute, een dichtbundel en verschillende tentoonstellingen.

Roger Raveel rekent zichzelf tot die kunstenaars ‘voor wie je lange tijd nodig hebt om hen te doorgronden.’ Zijn stijl is zijn tijd ver vooruit en wordt gekenmerkt door een mengeling van abstract en figuratief schilderen die symbiotisch samenkomen in zijn schilderijen. Weerkerende elementen zijn witte vierkanten, felle kleuren en spiegels.

Zijn sociaal engagement liet hij onder meer blijken uit zijn plastisch kunstwerk langs de Brugse reien: witte houten zwanen die de vervuiling van het water aanklaagden. Maar hij hield in de jaren 70 met een protestactie ook eigenhandig de demping van de Leiearm tegen.

Festiviteiten

Naar aanleiding van zijn verjaardag is een nieuwe 3.7 kilometer lange wandelroute uitgestippeld die onder meer langs Raveels driedelige kunstwerk ‘De palen van het onbeperkte’ voert, maar ook zijn ouderlijk huis en de gemeenteschool waar hij zijn atelier had in de jaren ’60 aandoet. De route wordt deze avond door Raveel zelf geopend. Aansluitend wordt de poëziebundel ‘Mengelgedichten’ voorgesteld als hommage.

Daarnaast lopen verschillende tentoonstellingen die het werk van de kunstenaar in al zijn verscheidenheid voor het voetlicht plaatsen. Van 3 juli tot en met 30 oktober 2011 is er de tentoonstelling ‘Albisola’ in het Raveelmuseum in Machelen-aan-de-Leie waarin werken van Raveel in internationaal perspectief worden geplaatst naast kunst van de hand van Lucio Fontana en Asger Jorn.

Andere topwerken uit het S.M.A.K. en de reservecollectie van het Raveelmuseum werden uitgeleend voor de expo in het Museo Nacional de Bellas Artes in Santiago De Chile in Chili die nog loopt tot 31 juli.

Voor zijn tekenwerk kan u vanaf 8 oktober in het Museum voor Moderne Kunst In Arnhem (Nederland) terecht. (Belga/IP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content