Restauratie koeltorens Beringen krijgt 1,47 miljoen euro subsidie

© Belga

Het feit dat deze torens van verschillend type naast elkaar bewaard zijn gebleven op één site is uniek.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) maakt 1,47 miljoen euro vrij voor de restauratie van de vier koeltorens op de voormalige steenkoolmijnsite in Beringen. Het gaat om vier torens van verschillend type die naast elkaar bewaard worden – een uniek gegeven.

Bourgeois kondigt de subsidiëring aan in een persbericht. De betonnen torens werden destijds gebruikt om het water van de elektriciteitscentrale af te koelen, vooraleer het opnieuw te gebruiken. Ze zijn gebouwd in respectievelijk 1923, 1926, 1942 en 1952.

Sinds 1993 staan ze op de lijst van beschermde monumenten. “Het feit dat deze torens van verschillend type naast elkaar bewaard zijn gebleven op één site is uniek. Het zijn dan ook de enige beschermde koeltorens in Vlaanderen”, legt minister Bourgeois uit. “Dit restauratieproject beoogt het conserveren van de koeltorens, afhankelijk van hun type en bouwfysische toestand.”

Mijn-Beleven

De restauratie van de koeltorens past in een meerjarige protocolovereenkomst tussen de vennootschap Be-Mine en Onroerend Erfgoed, waarbij eerder al een subsidie uitgetrokken was voor de restauratie van de kolenwasserij, het badzalencomplex en het hoofdgebouw op de mijnsite.

Het Be-Mine-project houdt de herbestemming in van de volledige mijnsite. Enerzijds is er het project Mijn-Wonen, waarbij 500 nieuwe wooneenheden op de site worden gecreëerd, en anderzijds “Mijn-Beleven”, bestaande uit onder andere een mijnmuseum, winkels, expositieruimte, fitness, horeca en een indoorspeeltuin. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content