Restauratie Antwerpse kathedraal zal 52 miljoen euro kosten
De restauratie van de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, die begonnen is in 1965 en nog tot 2015 loopt, zal waarschijnlijk zo’n 52 miljoen euro kosten.
De restauratiecampagne van de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal die al in 1965 werd opgestart, zal bij de voltooiing in 2015 ongeveer 52,16 miljoen euro hebben gekost. Dat bleek dinsdag op een persconferentie bij de afronding van een belangrijke fase in de renovatie van de monumentale kerk.
Volgens voorzitter Paul Van Remoortere van de Kerkraad verloopt de restauratie in een “goed tempo”. Het einde van de buitenrestauratie komt in zicht.
Daarna volgen nog de verdere restauratie binnenin de kerk, de restauratie van glas-in-loodramen en het Schyvenorgel, het aanbrengen van UV-schermen die de kunstwerken tegen het licht moeten beschermen, de vernieuwing van de klimaatinstallatie, de vervanging van het rioleringsstelsel en het beter toegankelijk maken van de daken voor onderhoud.
Een miljoen per jaar
Tegen 2015 moet de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal volledig gerenoveerd zijn. De provincie Antwerpen is de opdrachtgever van de werken en financiert de werken. Ze kan daarvoor rekenen op een betoelaging van 60 procent door de Vlaamse overheid.
De renovatie van de kathedraal kost de provincie ongeveer een miljoen per jaar, rekende gedeputeerde Ludo Helsen voor. “Na 2015 moet de kathedraal gedurende de volgende 100 jaar normaal van grote restauratiewerken gespaard blijven”, aldus Helsen.
De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is in zijn huidige vorm gebouwd tussen 1352 en 1521. De totaalsom van 52 miljoen euro houdt geen rekening met de restauratie van de grote toren met de klok, die eigendom is van de stad Antwerpen en in de jaren zeventig werd gerenoveerd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier