Restauratie Antwerpse Carolus Borromeus loopt op tot 1,85 miljoen

In drie fases moet de Antwerpse Carolus Borromeus zijn pracht en praal terugkrijgen.

De restauratie van de Antwerpse Carolus Borremeuskerk, waar twee jaar geleden brand uitbrak, start eind 2011 of begin 2012. Tegelijk met de herstelling van de brandschade krijgt de kerk binnenin een opknapbeurt. De werken zullen twee jaar duren en 1,85 tot 2 miljoen euro kosten.

Twee jaar na de brand maakte de Antwerpse cultuurschepen Philip Heylen een stand van zaken op. Dringende structurele werken – die ervoor moeten zorgen dat de gaanderijen niet meer moeten worden gestut – worden al binnen enkele maanden uitgevoerd, in afwachting van de definitieve toekenning van de Vlaamse restauratiepremie. Al na het afronden van die fase wordt de kerk weer optimaal inzetbaar voor erediensten en concerten.

In een tweede fase wordt het interieur gerestaureerd en in een derde fase de 41 schilderijen in de kerk, die roetschade hebben opgelopen. Twee jaar na de brand hangt er nog steeds een brandgeur in de kerk.

Tweede brand

Door het voorzichtige bluswerk is de schade volgens Heylen niet groter. Architect Rutger Steenmeijer leidt de restauratie voor de stad, die alle werken prefinanciert, in samenwerking met de provincie Antwerpen en het Vlaams Gewest. Het interieur is met 1,55 miljoen euro de grootste kost.

In 1718 brandde de Carolus Borromeuskerk al eens uit na een blikseminslag. De brand op 30 augustus 2009 werd veroorzaakt door weggehangen verlichting, die voor oververhitting van de houten gaanderijvloeren zorgde. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content