Prins Filipfonds reikt voor eerst culturele prijzen uit

© Belga

De prijs beloont projecten die de dialoog tussen de drie gemeenschappen van België bevorderen.

Zowel een samenwerkingsproject tussen Theater Antigone uit Kortrijk en het Brusselse Théâtre National als het literaire festival Passa Porta zijn in Brussel bekroond door het Prins Filipfonds. Beide projecten kregen de prijs, die goed is voor 25.000 euro, omwille van hun bijdrage aan de permanente dialoog tussen de drie gemeenschappen. Prins Filip zelf reikte de prijzen in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten uit.

Zo maakten Theater Antigone en Théâtre National samen de voorstellingen ‘Life:Reset’ en ‘Baal’. “Het gaat om een artistiek project, waarbij de acteurs echt in de twee talen spelen”, zegt Jos Verbist, artistiek directeur van Antigone. Met het prijzengeld willen de theaters het initiatief nog uitbreiden.

Het Passa Portafestival, een initiatief van literatuurhuis Passa Porta en de vzw’s Entrez Lire en Het Beschrijf, vond plaats van 24 tot 27 maart in Brussel, en richtte zich zowel op Franstaligen als Nederlandstaligen. Bovendien gingen de schrijvers Anne Provoost en Alain Bertrand voor het festival een tijdje in elkaars huis wonen om te schrijven.

Toegevoegde waarde

De drietalige jury, onder leiding van Unizo-topman Karel Van Eetvelt, gaf ook een eervolle vermelding voor het KunstenFestivaldesArts en voor de Homeless Cup, een voetbalproject voor dak- en thuislozen. Van Eetvelt stelde vast dat “samenwerken kan en ook een toegevoegde waarde oplevert”.

De Prijzen van het Prins Filipfonds zullen voortaan elk jaar worden uitgereikt. Kandidaten kunnen nu al een dossier indienen voor de editie van volgend jaar. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content