Prijs voor Code 37 enige echte verrassing

© Belga

De erelijst van de Nacht van de Televisiesterren 2012 was voorspelbaar. Alleen bij de uitreiking van Beste Drama viel iedereen – de winnaars incluis – uit de lucht.

Vier keer op rij heeft Het Journaal van de VRT nu al de televisiester voor Beste Informatieprogramma in de wacht gesleept. Dat Wim Verstraeten en collega’s zaterdagavond nog maar eens Het Nieuws van vtm het nakijken gaf, is dus bij wijze van spreken geen nieuws. Ook de namen van de andere winnaars van de Nacht van de Televisiesterren stonden eigenlijk al in de lucht geschreven: Steven Van Herreweghe als beste presentator en An Lemmens als beste presentatrice, Koen De Graeve als beste acteur en Sien Eggers als beste actrice, The Voice als beste entertainmentprogramma… wereldschokkend is het niet.

Ook het feit dat Jeroen Meus zich dankzij zijn 3 awards voortaan niet alleen de koning van de boekenhandel maar ook van de tv-wereld mag noemen, was te verwachten. De enige echte verrassing viel in de categorie Beste Drama, waar Code 37 (vtm) de drie VRT-series Het Goddelijke Monster, Red Sonja en De Ronde het nakijken gaf. Nu vinden wij Code 37 zeker niet slecht maar dat de misdaadserie over Hannah Maes het haalt van Jan Eelens ambitieuze wielerdrama is toch op zijn minst gevleid. Maar aangezien de vakjury van de Televisiesterren vorig jaar Dubbelleven bekroonde en niet het veel sterkere Oud België en dus blijkbaar zijn dramaseries liever niet te gewaagd heeft, hoef je zelfs van de winst van Code 37 niet achterover te vallen.

De award voor Code 37 was in ieder geval een opsteker voor vtm: bij de vorige uitreikingen moest die vaak met lede ogen aanzien hoe de VRT met zowat alle prijzen ging lopen, terwijl het evenwicht ditmaal wel hersteld werd, met 5 awards voor één, 4 voor vtm en 1 – Sien Eggers als beste actrice in Red Sonja – voor Canvas. (Mede dankzij een andere stemprocedure: in het begin mocht iedereen die in de tv-wereld werkt zijn stem uitbrengen, en de VRT heeft nu eenmaal veel meer personeel . Sinds vorig jaar werkt men met een vakjury.) VT4 en VijfTV vielen zoals gewoonlijk uit de boot, maar het feit dat Woestijnvis met 3 awards ging lopen, doet vermoeden dat dat in de toekomst toch anders wordt.

Belangrijker misschien nog dan de awards zelf is dat mensen uit vtm-stal voor de leukste momenten van de avond zorgden. Philippe Geubels mocht een ‘Ricky Gervaiske doen’ en de show openen met een monoloog (die helaas vaker deed denken aan de Golden Globes van dit jaar en niet die van vorig jaar) maar het waren de makers van Wat Als (2BE) die de lachers op hun hand kregen, tijdens enkele erg sterke Wat Als?-sketches die speciaal voor de uitreiking in elkaar waren gestoken. De prijs voor beste comedyprogramma moest productiehuis Shelter weliswaar aan Tegen de Sterren Op (vtm) laten, dat net als vorig jaar won. Maar aangezien de imitatieshow het toen haalde van Gouden Roos- en Emmywinnaar Benidorm Bastards kun je dat ook niet echt een verrassing noemen.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content