Petitie moet Brusselse Cinema Arenberg redden

© MA)2 project

Op 31 december moet Cinema Arenberg in de Brusselse Koninginnegalerij misschien zijn deuren sluiten.

Door huurschulden komt het voortbestaan van Cinema Arenberg in de Brusselse Koninginnegalerij in gevaar. Net nu het team plannen smeed om op termijn een filmcentrum te openen op de terreinen van de voormalige brouwerij Wielemans-Ceuppens.

Het complex met twee filmzalen in hartje Brussel is eigendom van Galeries Royales Saint Hubert. Die wil het huurcontract, dat op 31 december afloopt, niet verlengen. Ook het voorstel van de stad om de huurovereenkomst over te nemen stoot op verzet. Juridisch staat Galeries Royales Saint Hubert daarmee recht in zijn schoenen.

“Moreel en politiek is dit onaanvaardbaar”, laat het team van Cinema Arenberg weten. “Want Cinema Arenberg is zoveel meer dan een filmzaal, het is een project dat culturele meerwaarden uitdraagt. De sluiting zou de investering van de voorbije 25 jaar tot niets herleiden.”

Aangezien de cinema deel uitmaakt van het Brussels cultureel patrimonium doet het team een oproep aan de overheid om met de eigenaar te onderhandelen. Daarnaast stellen de mensen van Arenberg voor om de cinema tot een beschermd monument in de Koninginnegalerij uit te roepen. Om die ideeën kracht bij te zetten lanceert Cinema Arenberg een petitie, die intussen al door meer dan 15.000 mensen ondertekend is.

Toekomst Enkele weken geleden stelde Arenberg zijn ambitieuze toekomstplannen voor. Met de steun van de federale overheidsdienst voor Brussel Beliris heeft de cinema net een haalbaarheidsstudie laten uitvoeren voor een architecturale inplanting van een filmcentrum op de site van de voormalige Brouwerij Wielemans Ceuppens.

Dat project, dat naast het centrum voor hedendaagse kunst Wiels zou komen, zal 5 filmzalen, multifunctionele zalen voor vorming en educatie, een brasserie, kantoorruimten en een parking omvatten. Oorspronkelijk was het de bedoeling om zowel op deze nieuwe locatie als in de Koninginnengalerij een werking uit te bouwen. Het beëindigen van het huurcontract kan dus roet in het eten gooien.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content