Oostende heeft de laagste vrijetijdsdrempels

© Laurent De Bie
Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Het Netwerk tegen Armoede reikte vandaag de ‘Prijs voor de laagste drempel’ uit aan de stad Oostende.

Het Netwerk tegen Armoede reikte vandaag de ‘Prijs voor de laagste drempel’ uit. Tweejaarlijks verkiezen ‘verenigingen waar armen het woord nemen’ een vrijetijdsaanbieder die extra inspanningen levert voor mensen in armoede. In 2012 was CC De Kollebloem uit Puurs de winnaar. Dit jaar wint Oostende.

De stad wordt bekroond voor haar inspanningen op verschillende domeinen. ‘Er zijn de succesvolle initiatieven ‘Kunstkans’, ‘Cultuurkans’ en ‘Sportkans’ waarmee honderden gezinnen in armoede de kans krijgen om hun kinderen in te schrijven in sportclubs, de kunstacademie enz..’, aldus de organisatie die verder benadrukt dat Oostende ‘één van de nieuwe UiTPASregio’s is waar het volledige aanbod binnenkort onder één UiTPAS aangeboden wordt, met korting voor mensen in armoede’. De organisatie roemt evengoed de inzet van verschillende organisaties (van hulpverlening tot sociaal-artistieke projecten) om ‘Oostende voor elke inwoner tot een culturele en ontspannende stad te maken.’

De prijs, een symbolisch beeldje, wordt uitgereikt door het Netwerk tegen Armoede en het kabinet van Minister van Cultuur Sven Gatz.

Die prijsuitreiking vond plaats tijdens een ontmoetingsdag voor mensen in armoede, mensen met een beperking en al wie deze doelgroep vanuit de sectoren welzijn, amateurkunsten, deeltijds kunstonderwijs of (boven)lokaal beleid ondersteunt. Doelstelling van de ontmoetingsdag: de krachten bundelen om tegemoet te komen aan de dromen en noden van maatschappelijk kwetsbare groepen.

Tijdens die dag werd ook de eindpublicatie van het participatieproject Mia maakt scène gepresenteerd. Mia maakt scène was een driejarig participatieproject van OPENDOEK, amateurtheater Vlaanderen en Wijkcentrum De Kring (een vereniging uit Eeklo ‘waar armen het woord nemen’). In Eeklo, Aalter en Maldegem leerden groepen op actieve en passieve wijze de theaterwereld kennen. De eindpublicatie van dit project bundelt alle ervaringen en conclusies uit het project. Aan de presentatie is ook een fototentoonstelling verbonden van Laurent De Bie die het project de afgelopen jaren volgde en in beeld bracht.

(EVS)

Meer info: www.netwerktegenarmoede.be en www.miamaaktscene.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content