Oorverdovend protest van kunstensector tijdens Antwerpse gemeenteraad

Antwerps burgemeester Bart De Wever. © Belga

In Antwerpen is de gemeenteraadszitting maandagavond van start gegaan onder luid protest van de kunstensector aan de ingang van het stadhuis. Burgemeester en gemeenteraadsvoorzitter Bart De Wever (N-VA) handelt de agenda zoals gepland af en binnen in het stadhuis verloopt alles rustig, maar De Wever heeft de grootste moeite om zijn collega-raadsleden te verstaan.

De culturele sector voerde ook vorige week al zowat dagelijks protest tegen de geplande besparingen van het Antwerpse stadsbestuur. Dat wil onder meer de stedelijke projectsubsidies voor cultuur schrappen om de torenhoge energiefactuur van de stad en de door indexeringen stijgende lonen te helpen betalen. Schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) noemt de projectsubsidies geen kerntaak van de stad, terwijl vanuit de sector wordt geopperd dat de middelen – 720.000 euro per jaar – vooral voor jonge artiesten belangrijk zijn om de start van hun carrière te ondersteunen. Overleg leverde tot nu toe niets op.

Het protest, dat gepaard gaat met toespraken, performances en muziek, kon de voorbije dagen ter plaatse ook op de steun rekenen van tal van bekende artiesten. Onder meer Jan Decleir, Tom Lanoye, Els Dottermans en Peter Van den Begin staken de veelal jonge actievoerders een hart onder de riem.

De kwestie werd ook aangehaald door verschillende oppositiepartijen, maar de meerderheid weigerde mee in debat te gaan. Volgens De Wever moet dat wachten tot de stedelijke begroting helemaal doorgerekend is en aan de gemeenteraad kan worden voorgelegd.

Groen en PVDA zijn daar niet over te spreken. ‘We vragen een debat op basis van de uitspraken die leden van uw schepencollege al in de pers hebben gedaan’, zei PVDA-fractieleider Peter Mertens. ‘Ik lees ook dat Vooruit met een voorstel kwam om de projectsubsidies nog te redden, dat ze hier verdeeld mee zitten. Ik vind dat relevant. De cultuursector staat hier buiten met de vraag om duidelijkheid. Zij worden door jullie ongerust gemaakt en nu mogen we geen vragen stellen.’

Dat de bijsturing van de meerjarenplanning nog niet definitief vastligt, maakt volgens Groen dat een debat nu net wél erg welkom zou zijn. ‘Wij vragen de gemeenteraad om de schepen terug te fluiten’, zei Groen-raadslid Niel Staes. ‘De schepen heeft geen enkele voeling met haar bevoegdheid, dat is nu wel duidelijk.’

CD&V toonde dan weer begrip voor het uitblijven van een debat over de cijfers die nog niet klaar zouden zijn. ‘Maar dan kan men ons ook niet verwijten dat we ze nog proberen te beïnvloeden door hier op te roepen om de beslissing nog terug te draaien’, zei CD&V-raadslid Caroline Bastiaens.

Vlaams Belang toonde zich tot slot ongerust over musea zoals het KMSKA die de energiefactuur de komende maanden niet zouden kunnen betalen.

Partner Content