Nieuwe reeks ‘The Spiral’ beperkt zich niet tot één locatie of nationaliteit

© Belga

Voor de nieuwe crimiserie ‘The Spiral’ hebben Vlaamse televisiemakers samengewerkt met collega’s uit Nederland, Denemarken, Noorwegen, Finland en Zweden. Hoofdrollen zijn onder meer weggelegd voor Lien Van de Kelder en Johan Leysen.

De vijfdelige reeks, geregisseerd door Hans Herbots, zal tegelijkertijd ook worden uitgezonden in die vijf landen, plus in Frankrijk en Duitsland. Hoofdrollen zijn onder meer weggelegd voor Lien Van de Kelder, Johan Leysen en verschillende internationale acteurs. Tegelijk met de reeks loopt op de website een spel. De eerste aflevering is op 9 september op Eén te zien.

In ‘The Spiral’ worden op een en dezelfde dag zes wereldberoemde kunstwerken gestolen in musea in zes Europese landen. Brein achter de roof is de beeldend kunstenaar Arturo (Johan Leysen), en het onderzoek wordt geleid door Roos Dubois (Lien Van de Kelder). “Zij spelen zij aan zij met andere Vlaamse en Europese acteurs in een reeks die televisie overstijgt en de kijker uitnodigt om zelf deel te worden van ‘The Spiral'”, aldus Elly Vervloet, de adjunct netmanager van Éen tijdens de voorstelling.

Op de website is daarvoor een onlinespelplatform gelanceerd. “Kijkers kunnen punten verdienen door een brede waaier aan leuke en uiteenlopende onlinespelletjes te spelen en uitdagingen in de echte wereld tot een goed einde te brengen”, aldus PKA Wanabe, dat het platform ontwikkelde. “Die punten geven hen toegang tot een dynamische landkaart waarop ze de meesterwerken kunnen opsporen.” De verschillende zenders werken samen aan de reeks “vanuit de gedeelde ambitie om te experimenteren met de nieuwe relatie tussen het publiek en de zenders, tussen de persoonlijke media en de massamedia”.

Omdat de reeks “simultaan in acht landen wordt uitgezonden, bereikt ‘The Spiral’ een veel groter publiek. Daardoor ontstaat een grotere instroom van participanten, wat tot een grotere impact leidt op het spel en de community”. Een derde reden was dat de kosten gedragen worden door meerdere partijen. België nam de leiding van het project op, en dat is te danken aan het Mediafonds en de tax shelter.

Regisseur Hans Herbots noemde werken aan de reeks “een ontzettend boeiende ervaring. Bijzonder ook, om te ontdekken dat terwijl economisch Europa davert op zijn grondvesten, er bij de makers van dit project een gevoel van Europese identiteit ontstond. Of hoe talenten uit verschillende cultuurgebieden kunnen samensmelten en een meerwaarde voor elkaar kunnen creëren”. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content