Nieuwe Radio1-programmatie schenkt meer aandacht aan cultuur

Radio 1 heeft zijn nieuwe zendschema voorgesteld, met nieuwe programma’s ‘Braakland’, ‘Bar du Matin’ en ‘De bende van Einstein’ (opvolger van ‘Joos’), een nieuwe slagzin en een nieuw logo.

Radio 1 gaat in zijn volledige programmatie meer aandacht schenken aan cultuur met “een kleine en een grote C”. Dat meldt de radiozender van de openbare omroep tijdens de voorstelling van zijn nieuwe zendschema. Radio 1 stelde eveneens drie nieuwe programma’s voor en een nieuw logo.

De nieuws- en actuastroom wordt almaar vaker via online en sociale media gevolgd. Om relevant te blijven, moest Radio 1 dan ook op zoek naar een nieuwe focus en een nieuwe aanpak, zegt Filip Pletinckx, nethoofd van Radio 1. “Radio 1 wil opnieuw aansluiting vinden bij de veranderde mediabehoeften van de luisteraar en tegelijk zijn opdracht rond informatie, cultuur, muziek en sport waarmaken.”

De nieuwe slagzin van Radio 1 wordt “Altijd benieuwd”. “Radio 1 wil een zender zijn van en voor mensen die van nature gefascineerd zijn door alles wat er in de wereld beweegt”, aldus de netmanager.

Bar du Matin

In de programmatie komt er veel aandacht voor cultuur. Op zondagochtend tussen 07.00 en 09.00 uur presenteert Annemie Tweepenninckx het nieuwe cultuurprogramma “Bar du matin”. De aandacht voor cultuur neemt echter verschillende vormen aan, zegt Pletinckx.

Zo krijgt cultuur een meer prominente plaats in de actualiteitsprogramma’s en dus ook in primetime. “We gaan in ‘De Ochtend’ en ‘Vandaag’ kijken naar wat er dagelijks beweegt op vlak van cultuur, “, zegt Griet De Craen, hoofdredacteur radio van de VRT-nieuwsdienst. “Dat zijn we de afgelopen jaren misschien wat uit het oog verloren omdat we een vaste afspraak met cultuur hadden in programma’s zoals ‘Joos’.”

Op vrijdag wil Radio 1 de luisteraars van ‘Vandaag’ warm maken voor een cultureel project of evenement in het weekend, met een bijdrage in het laatste uur van het programma. “We hebben bovendien een cultuurcel opgericht om meer expertise te verkrijgen over cultuur en laten ons bijstaan door cultuurambassadeurs zoals Kurt Van Eeghem, Ward Verrijcken, Geert Magiels en Claude Blondeel, die zowel achter de schermen als op de radio hun kennis delen”, zegt Griet De Craen nog.

Twee andere nieuwe programma’s

Naast “Bar du Matin” stelde Radio 1 twee andere nieuwe programma’s voor. Op weekdagen tussen 10.00 en 12.00 uur presenteren Kristien Maes en Lotte De Caluwe “De bende van Einstein”, waarin ze op zoek gaan naar fascinerende verhalen. In “Braakland”, elke werkdag tussen 19.00 en 20.00 uur, nemen Evert Venema en Korneel De Clercq de luisteraar via onverwachte wegen naar onbekende terreinen en verrassende plekken.

Vaste waarde “Hautekiet” gaat voortaan elke weekdag van 09.00 tot 10.00 uur “strakker in het pak met een spanningsboog van een uur”. “Nieuwe Feiten” met Lieven Vandenhaute verhuist van de avond tussen 19.00 en 20.00 uur naar de middag. Tussen 12.00 en 13.00 uur presenteert Vandenhaute “verborgen parels, die inzicht schenken en het leven rijker maken”.

Het nieuwe zendschema gaat van start vanaf maandag 27 januari om 06.00 uur. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content