Nieuwe Banksy vlakbij Britse inlichtingendienst?

In het Britse Cheltenham ontdekte een vrouw een vermoedelijk nieuwe Banksy op de zijgevel van haar woning. Op de muur zijn drie geheim agenten te zien die een telefooncel afluisteren.

Het is nog wachten op de bevestiging van Banksy zelf dat dit wel degelijk zijn werk is, maar de graffitikunst doet alvast vermoeden van wel. De kunstenaar in kwestie wil alvast een maatschappelijk onderwerp in de kijker zetten, net zoals Banksy doet bij de rest van zijn werk.

Het werk toont drie mannen die de telefooncel, die tegen de gevel staat, afluisteren. Het bevindt zich vlakbij een kantoor van de Britse inlichtingendienst GHCQ. Daardoor wordt de graffiti rechtstreeks een aanval op de afluisterpraktijken van GHCQ en de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, die aan het licht kwamen nadat Edward Snowden geheime documenten openbaar maakte. Daaruit bleek dat de inlichtingendiensten al jarenlang gewone burgers afluistert.

De eigenares van de woning is alvast blij met het kunstwerk op haar gevel. “Het is best goed, het doet de straat herleven”, liet ze aan de Gloustershire Echo weten. “Ik zag enkele mannen spullen bijeenrapen en in een bestelwagen plaatsen. Ik dacht in eerste instantie dat het de politie was die wat spullen aan het opruimen was van een misdrijf, maar toen zag ik de graffiti op de muur.” (FL)

Good old #Banksy – his latest project near #GCHQ pic.twitter.com/Fjr1TuRJDn

— Christopher John (@mrchrisjohn) April 14, 2014

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content