Nachtpleinen stoppen half uur vroeger tijdens Gentse Feesten

Buurtbewoners krijgen half uur meer nachtrust tijdens de Gentse Feesten: de muziek op pleinen stopt om 2.30 uur, zo besliste de stad Gent. Op Sint-Jacobs (5 uur) en de Vlasmarkt (8 uur) kan nog wel doorgefeest worden.

Om tegemoet te komen aan de vraag van bewoners om meer rekening te houden met hun nachtrust, heeft de Stad Gent beslist om de muziek op pleinen waar voorheen tot 3 uur werd gefeest, al om 2.30 uur stil te leggen en de bars om 3 uur te sluiten. Een uitzondering wordt gemaakt voor Sint-Jacobs (5 uur) en de Vlasmarkt (8 uur), traditioneel plaatsen waar gefeest wordt tot een flink stuk na zonsopgang.

De grootste impact is er voor het Baudelopark, waar de feesten voorheen ’s nachts tot vijf uur plaatsvonden. Ook daar wordt de muziek om 2.30 uur stilgelegd en sluiten de bars om 3 uur, maar daartegenover staat dat er op Sint-Jacobs elke avond tot 5 uur gefeest wordt.

“Dit is een duidelijk signaal naar de bewoners, hun bezorgdheden worden ernstig genomen”, motiveert feestenburgemeester Christophe Peeters (Open Vld). “De politie vroeg ons ook om een uitloopzone. Het is logischer dat de trechter eindigt op Sint-Jacobs en de Vlasmarkt, in plaats van het Baudelopark en de Vlasmarkt.”

De traditionele laatste nacht op Sint-Jacobs zal opnieuw tot 8 uur duren, op de Vlasmarkt wacht de afvalintercommunale tot maandagochtend 10 uur om de veegmachines boven te halen.

Gentse Feesten starten op 18 juli

De feesten starten dit jaar voor het eerst op vrijdag (18 juli) en eindigen op zondagavond 27 juli. Vaste waarden zoals de ‘Dag van de Lege portemonnees’ en de ‘Kaarskensstoet’ vallen nu dus op zondag in plaats van op maandag. De openingsstoet wordt wel op zaterdagnamiddag behouden.

Zondag 20 juli wordt het vuurwerk aan Portus Ganda opgeluisterd door muziek van de Gentse singer-songwriter Sioen. Het volledige programma met de meer dan 3.000 activiteiten is terug te vinden op www.gentsefeesten. Veel organisatoren programmeerden overigens Gentse groepen.

Het stadsbestuur wil naast de avond- en nachtprogrammatie bovendien inzetten op meer middagprogramma’s. Het nieuwe subsidiereglement beloont dan ook initiatieven in de namiddag, alsook activiteiten voor het gezin, in het bijzonder voor kinderen, jongeren en kleinschaligere programmatie. Nieuw dit jaar is ook een volledig gratis sanitair aanbod, zowel voor vrouwen als voor mannen.

Wie zich al wil verliezen in de feesten, kan alvast het boek “Zigeunerbloed” (Manteau) van Belinda Aebi lezen. De thriller in tien delen, elk hoofdstuk gaat over een feestendag 2013, gaat over een Roma-meisje dat op de Feesten wordt ontvoerd. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content