Museum aan de Stroom scoort bij de cultuurliefhebber

© Belga

Het Antwerpse MAS is het meest bezochte museum in België.

Het Museum aan de Stroom (MAS) op het Antwerpse Eilandje heeft zes maanden na opening al meer dan 570.000 bezoekers ontvangen. Daarmee steekt het MAS het Brusselse Magritte museum (425.000 bezoekers in 2010) vlot voorbij als meest bezochte museum van België.

Vijfenvijftig procent van de bezoekers betaalt ook effectief een ticket voor een of meerdere van de tentoonstellingen, de rest houdt het bij de gratis wandelboulevard met panorama op het dak. Het MAS wil in de toekomst blijven inzetten op tijdelijke en innovatieve exposities. Zo krijgt de wandelboulevard in 2013 een inkleding rond het thema ‘Sport’, waarbij onder meer de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen aan bod zullen komen.

In 2014 staat een groots opgezette tentoonstelling gepland rond ‘Religie en Vrijzinnigheid’. Voor het eerst zouden in één expositie alle geloofsgemeenschappen en vrijzinnigen aan bod komen. Onder meer de onlangs aan de Joodse Gemeenschap terugbezorgde thorarol zou er aan het publiek gepresenteerd worden.

“De bezoekersaantallen overtreffen alle verwachtingen”, zegt ook schepen van Cultuur en Toerisme Philip Heylen. “Vooraf hadden we gehoopt op 250.000 bezoekers tijdens het eerste jaar.” Het ziet ernaar uit dat die cijfers ongeveer viermaal hoger zullen liggen. Dat heeft ook de nodige problemen inzake infrastructuur met zich meegebracht zoals gebarsten tegels op het dakterras en uitvallende liften en roltrappen, maar de directie maakt zich sterk dat die problemen intussen zo goed als verholpen zijn. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content