“Multiculturele samenleving is niet helemaal mislukt”

Mong Rosseel, de founding father van De Vieze Gasten, is optimistisch: “met geduld en vertrouwen zullen we er komen”.

Mong Rosseel (64), beter bekend als Vuile Mong, gaat met pensioen. De founding father van De Vieze Gasten – eerst de theatergroep, later de sociaalartistieke werking aan de Gentse Brugse Poort – ziet dat we nog altijd vooral naast en niet met elkaar leven. Maar Mong is optimistisch. “Met geduld en vertrouwen zullen we er komen.”

Onlangs ging Bij’ De Vieze Gasten de show ‘Multikul’ van Han Solo in première, waarin comedian Han Coucke een extreemrechtse komiek speelt.

“Hij zei dat de multiculturele samenleving een mislukking is. Ik geef hem ten dele gelijk: we leven nog altijd vooral naast en niet met elkaar. Maar betekent dat het failliet van het multiculturele idee? We mogen niet vergeten hoe snel de veranderingen allemaal zijn gegaan”, vertelt Mong Rosseel.

“Indertijd, toen ik op de sociale school zat, werd er in het jeugdhuis gevochten met de vreemden – dat waren toen die van Malem (de tuinwijk nauwelijks een kilometer verderop, nvdr.). In de Sleepstraat woonden toen wij er met het buurthuis startten twee Turkse families, nu is dat de Turkse horecastraat van Gent.”

Geloof in beterschap

“De veranderingen zijn zo snel gegaan dat het menselijke aanpassingsvermogen erachteraan holt. Maar met geduld en vertrouwen zullen we er komen. Ik ben een optimist, omdat pessimisme geen zin heeft. Pessimisme leidt alleen maar tot niet-bewegen. En ik, ik ben altijd een doener geweest.”

“Ik ben opgevoed met oorlogsverhalen. Mijn vader heeft in een concentratiekamp gezeten. Hij vertelde hoe het elke dag afwachten was wie de volgende dode zou zijn, dat je alleen maar kon hopen dat jij het niet was. Dat hoop het enige was dat je overeind hield. Dat geloof dat het beter wordt, moeten we behouden. En de wereld is er op bepaalde vlakken ook op vooruitgegaan.”

Liv Laveyne

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content