‘Move Like Michael Jackson’: een interview met broer en jurylid Jermaine

‘Kijk maar uit, Flowers.’ Jermaine Jackson en zijn visie op de Vlaamse identiteit.

‘Move Like Michael Jackson’ is de zoveelste variant op de uiterst succesvolle ‘Idool’-formule. Mensen die zichzelf getalenteerd genoeg achten, voeren een kunstje op en worden daarvoor afgebroken of opgehemeld, al naargelang de stemming van de juryleden. Kunnen dansen en ‘performen’, zoals showbizzlui het graag verwoorden, als wijlen Michael Jackson is tegenwoordig de meest gegeerde vaardigheid.

Na de matig populaire VTM-reality-reeks ‘My Name is Michael’ is het de beurt aan VT4 om een televisiewedstrijd te lanceren waarin mensen op robotachtige wijze hun kruis naar de verdommenis helpen. Als hommage aan MJ uiteraard, of wat dacht u? ‘Move Like Michael Jackson’ wordt in de lage landen gepresenteerd door Madame Bambi Véronique De Kock en Hollands föhnmeester Gerard Joling. Voormalig Jackson Five-broertje Jermaine Jackson bokste, samen met het Britse Gogglebox Entertainment, het realityproject in elkaar. Hij zal in drie aflevering de Vlaamse en Nederlandse kandidaten van een waardeoordeel voorzien.

Meneer Jackson, hoe bent u als jurylid? Even kritisch als Simon Cowell?

Jermaine Jackson: “Wel, Simon heeft meestal gelijk, vind ik. In de showbizz-wereld moet je keer op keer je uiterste best doen, want de competitie is moordend. Je moet wel erg speciaal zijn om het te maken in dit wereldje! Mensen als Michael, mezelf, Bruce Lee, Tiger Woods en Muhammad Ali hebben altijd alles gegeven en staan daarom aan de top. Halfbakken werk is geen optie. Daarom is hij zo hard.

Maar ik ben zo niet. Ik heb altijd wel medelijden met de mensen die ik moet laten gaan … Maar er kan er maar één de beste zijn natuurlijk .”

Krijgt iemand die ‘alleen’ een steengoede MJ-dansimitatie neerzet ook een voldoende? Of wordt er meer geëist van de kandidaten?

Jackson: “Geloof me, als iemand kan dansen als Michael, dan heeft die persoon ook veel meer in z’n mars. Het is niet zo dat je een schitterende moonwalk kan uitvoeren en dan compleet geen voeling hebt met andere danskunsten. Zo werkt het niet. De meeste kandidaten dansen al van toen ze drie of vier jaren waren, meestal voor de TV. Als je kunt dansen als Michael, dan kun je alles aan.”

Was u onder de indruk van het performanceniveau in de U.K., waar de eerste reeks plaatsvond?

Jackson: “Zeer zeker. Vooral de ‘Animaineax’ (de latere winnaars) hebben een diepe indruk op me nagelaten. Er was ook een ongelooflijk getalenteerd zestienjarig Iers meisje dat de pannen van het dak kon dansen, maar ik heb ze niet laten doorgaan naar de volgende ronde, ten voordele van haar rivaal. Dat klinkt misschien hard, en dat was de keuze ook voor mij, maar zij gaat het sowieso maken. En ze is nog vreselijk jong. Mensen als Christina Aguilera en Britney Spears hebben allemaal aan talentenjachten deelgenomen, maar zijn nooit gewonnen. Dat zegt toch genoeg?”

U vond dat meisje te jong, maar was zelf op zeer vroege leeftijd al een rasperformer. Zou u het dan anders doen als u de kans kreeg om uw leven opnieuw te doen?

Jackson: (klein beetje van zijn melk) “Euh neen, er heerste in de 60’s en 70’s een andere tijdsgeest, ik zou het allemaal op dezelfde manier doen, want we hadden onze timing mee. Als mensen als Diana Ross, the Four Tops en Smokey Robinson vol ontzag naar je performances kijken, dan weet je dat je goed zit. En iedereen was altijd het meeste gebiologeerd door Michael.”

Hoe zit het nu met de Jackson 5-reünie die er een tijdje geleden ging aankomen? Zal Janet meegaan op tour?

Jackson: “Een Jackson 5-reünie zal er zeker niet aankomen, dat is logistiek niet haalbaar want Michael is dood, een The Jacksons-reünie zit gelukkig nog steeds in de pijplijn. En Janet, tja, daarover heeft de media mij slecht geciteerd. Janet heeft haar jawoord nog niet gegeven, maar we zullen haar wel overhalen. Voor de rest is het nog steeds onvervalste dynamite als we op het podium staan met de broers. We hebben het nog niet verleerd. Kijk dus maar uit, Flowers! (Jermaine doelt op Flanders …)”

Hield u nog veel contact met Michael in de maanden voor zijn dood?

Jackson: (vastberaden om hier heel vaag op te antwoorden): “Ja, natuurlijk, we waren broers. En we waren bezig aan een nieuw speciaal project … Ik weet nog heel goed dat we een paar maand voor Michael’s dood samen een verrassingsfeest in een restaurant hebben opgezet. Dat was zo heerlijk, de hele familie was er …

En weet je, deze reeks is in alles een eerbetoon aan Michael. Om te tonen what the family is all about. Wij verschaffen mensen de kans om zich te laven aan het talent van de grootste entertainer ooit. Dat is toch mooi?”

Laurens Bouckaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content