Moet De Slimste Mens nog terugkeren?

Nu bekend is wie zich De Allerslimste mag noemen, stellen we ons de vraag: moet het programma nog terugkeren op televisie? De pro’s en contra’s op een rij.

Donderdag 27/1, 22.05 – één

Bert Kruismans mag zich voortaan De Allerslimste noemen, na een finale tegen Stany Crets die tot de spannendste uit de geschiedenis van het programma behoort. Maar kan De Slimste Mens na de strijd tussen de giganten nog terugkeren met een gewoon seizoen en of zet men er beter nu een punt achter? Onze pro’s en contra’s.

Pro

Volgens alle wetten van de televisiewereld is er geen enkele reden om géén nieuw seizoen te maken. De Slimste Mens was de afgelopen weken en maanden populairder dan ooit tevoren en haalde op sommige momenten de kijkcijfers die in de voorbije jaren pas in de finaleweek werden bereikt. De kans dat het programma met de finale nog eens de magische grens van de twee miljoen heeft overschreden, is dus allerminst denkbeeldig.

Ook kwalitatief blijft De Slimste Mens op peil: goed, de grapjes zijn bij momenten heel erg getelefoneerd en het jolige ‘plezante mensen onder elkaar’-sfeertje kan soms afbreuk doen aan de spanning, maar dat is dit jaar niet erger dan vroeger. Je kunt ook moeilijk zeggen dat de tussenkomsten van pakweg Philippe Geubels of Adriaan Van den Hoof minder leuk zijn dan die van eenmansjury Marc Reynebeau destijds, of dat Frank Focketyn die zijn talent voor snelwandelen demonstreert meer op de zenuwen werkt dan Torfs die de macarena danste.

Contra

De Slimste Mens is de ‘meest gemediatiseerde televisiequiz ter wereld’, zo schreef tv-maker Patrick De Witte onlangs in een opiniestuk in De Morgen. Daarmee bewees hij zijn eigen stelling, want zijn bijdrage was lang niet het eerste opiniestuk over De Slimste Mens dat de afgelopen maanden in de Vlaamse kranten is verschenen: je zou nochtans denken dat de samenstellers van opiniepagina’s deze winter genoeg andere onderwerpen hebben gehad om de bladzijden te vullen.

In de eerste seizoenen was De Slimste Mens gewoon een uitstekende en ook populaire tv-quiz, maar sinds een paar jaar lijkt het wel een staatszaak van dezelfde orde als de financieringswet. Elke aflevering wordt ’s anderendaags uitgebreid naverteld in de kranten en alle sappig details – de okselvijvers van Ben Crabbé! – en mogelijke controverses – de deelname van Bart De Wever!! – worden eindeloos uitgespit en becommentarieerd. Dit seizoen werden er op YouTube zelfs overdag filmpjes gelekt van de uitzending ’s avonds, alsof Julian Assange himself er zich mee heeft gemoeid.

Eigenlijk is De Slimste Mens een beetje te groot geworden voor zijn eigen goed: er is zoveel rond te doen dat je de quiz nauwelijks nog op zijn eigen verdiensten kunt beoordelen, terwijl dat voor elk tv-programma toch het eerste criterium zou moeten zijn. Misschien is het dus toch tijd om er een punt achter te zetten en een nieuw concept te bedenken.

Stefaan Werbrouck

Wat vindt u? Never change a winning team? Of tijd om ermee op te houden? Laat het weten!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content