Maastricht Toneelstadfestival focust op Vlaamse topscenografen

© Jan Versweyveld

Jan Versweyveld, huisscenograaf van Toneelgroep Amsterdam, krijgt een overzichtstentoonstelling tijdens het Maastricht Toneelstadfestival. En Kris Verdonck stelt er een boek voor.

Waarom is het de moeite waard om binnenkort een daguitstap naar Maastricht te maken? Onder meer om er een duik te nemen in de scenografische wereld van scenograaf Jan Versweyveld.

Versweyveld ontwikkelde zich tot een toonaangevende scenograaf en is sinds de jaren tachtig de artistieke partner van topregisseur Ivo Van Hove. Festival Maastricht – van 20 tot 25 april 2012 – pakt uit met de eerste overzichtstentoonstelling van zijn werk. Versweyveld vindt een dergelijke tentoonstelling bijzonder waardevol omdat die transparantie cruciaal is in het ‘beleven’ van een decor. Hij lichtte dit standpunt toe in een interview voor TM (december 2007) naar aanleiding van zijn 25-jarige carrière als scenograaf: “Theater en scenografie spelen zich af in het hoofd van de toeschouwer. Waar je de tekst, de acteurs en de ruimte samenbrengt in je hoofd, daar ontstaat de spanning. En hoe meer transparantie je het publiek verschaft in hoe je iets doet, hoe beter het werkt. Daarom laten Ivo en ik de laatste jaren steeds meer zien van het maken van de voorstelling, zowel op het podium als daarbuiten. Er is geen geheim.”

Ook beeldend kunstenaar en theatermaker Kris Verdonck kan op veel belangstelling rekenen. Hij stelt tijdens het festival het boek Listen to the bloody machine; Creating Kris Verdoncks ‘END. Een boek van dramaturg Marianne van Kerkhoven en Anoek Nuyens over het maakproces van de intrigerende en visueel indrukwekkende monoloog ‘END’.

Verder zijn ook de De Gouden Draak (De Queeste) en Tartuffe (NTGent) opgenomen in het festival. De vijfde editie van dit festival zoomt in op ‘Theatre of the Senses’ en focust vooral op de scenografie. Dat levert een festivalprogramma op met voorstellingen van jonge en meer gevestigde makers die zich laten opmerken door een intrigerend decor of ongewone speellocatie.

Els Van Steenberghe

Meer info: www.maastrichttoneelstad.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content