Kunstmarkt toch crisisgevoelig

© Reuters

De voorbije weken regende het veilingresultaten voor moderne en hedendaagse meesters. Deze week zorgde Sotheby’s Londen voor een recordprijs met een tekening van Raphael. Maar de schijnt bedriegt toch wat, de kunstveilingen lijden onder de crisis.

Het is traditioneel geweten dat records wel eens de doorsnee markt camoufleren. Dat is ook deze week gebeurd met het record voor een tekening van Raphael. Voor het portret van een jonge apostel werd 36,6 miljoen euro neergeteld, een record voor een Oude Meester. Maar op dezelfde veiling bleef toch 46 procent van de werken onverkocht, waaronder een Rubens en een Van Dijck.

Op de veiling van Oude Meesters van concurrent Christie’s, dezelfde dag, bleef 43 % van de werken onverkocht.

Sinds enige tijd is het vrij courant dat, zeker voor oude kunst, er dergelijke hoeveelheden geen koper vinden. Enerzijds is de belangstelling voor Oude Meesters wat minder en is ook het aanbod wat geringer. Bij sommige veilinghuizen wordt er zelfs nog minder verkocht. Dit duidt in ieder geval op een soort crisis.

In tegenstelling tot alom beweerd blijkt de kunstmarkt niet ongevoelig voor de crisis. Let op, dit hoeft niet oninteressant te zijn voor de koper of belegger, want net nu doen er zich opportuniteiten voor. Dit is best een goed moment om je collectie te verrijken. (PSW).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content