Kringloopwinkel voor expomateriaal kent veel succes

© Belga

Kringloopexpo, het initiatief van Brugge Plus, kent enorm veel succes.

Kringloopexpo, een platform voor het hergebruik van expositiemateriaal, kent intussen succes in heel Vlaanderen. Een jaar na de opstart door de vzw Brugge Plus, in Brugge, kent het platform al zo’n succes dat de Vlaamse minister van Milieu en Cultuur, Joke Schauvliege, het initiatief financieel wil steunen.

De directeur van Brugge Plus, Filip Strobbe, wil zelfs verder gaan door er een vorm van sociale tewerkstelling aan te koppelen, en hij plant ook een samenwerking met het buitenland. “Veel materiaal dat gebruikt wordt bij allerlei culturele manifestaties – tentoonstellingen en theateropvoeringen, maar ook bij het maken van films – belandt na een korte gebruiksperiode in de afvalcontainer. In een tijd waarin iedere burger aangemaand wordt te recycleren, kon de culturele sector niet achterop blijven”, aldus Strobbe.

“Samen met de Brugse musea hebben wij een digitaal platform voor tweedehands cultuurmateriaal opgericht. Via www.kringloopexpo.be kan je onder meer tweedehandse vitrines, sokkels, klimatisatie-apparatuur, tafels, zitmeubilair en stolpen kopen. Vrager en aanbieder worden in contact gebracht met elkaar, en wij krijgen een commissie om onze werking te financieren.”

“Het product dringt door in heel Vlaanderen, en we mogen een dossier voor subsidiëring voorbereiden voor minister Schauvliege. We willen de cultuurwereld ook oproepen van bij het begin van een productie rekening te houden met hergebruik bij de keuze van materialen. En wat hersteld moet worden, willen we uitbesteden aan de sociale tewerkstelling”, luidt het. “We willen eveneens samenwerken met de buurlanden, want bepaalde materialen kunnen evengoed in Rijsel, Parijs, Londen of Rotterdam hergebruikt worden”, besluit Strobbe. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content