Klacht van Kirsten Janssens tegen Woestijnvis onontvankelijk verklaard

Otto-Jan Ham © SBS Belgium

De Raad voor de Journalistiek vindt de klacht van Kirsten Janssens tegen het programma De Ideale Wereld van de zender Vier “onontvankelijk, omdat dit programma geen journalistiek programma is”.

De Raad voor de Journalistiek vindt de klacht van Kirsten Janssens tegen het programma De Ideale Wereld van de zender Vier “onontvankelijk, omdat dit programma geen journalistiek programma is”. Dat vernam Belga van Pieter Knapen, secretaris-generaal van de Raad van Journalistiek.

Telefoongrap

Kirsten Janssens, de vriendin van industrieel Jan Kriekels, en bekend van het tv-programma The Sky is the Limit, had bij de Raad voor de Journalistiek een klacht ingediend tegen productiehuis Woestijnvis. Aanleiding was een telefoongrap die met haar werd uitgehaald in het programma De Ideale Wereld.

Kirsten Janssens had op haar Facebookprofiel gezet, dat ze de Amerikaanse president Barack Obama had gecontacteerd om actie te ondernemen tegen de onthoofdingen door de terreurbeweging IS. Dit was voor medewerkers van Woestijnvis aanleiding om Janssens op te bellen en haar te e-mailen en zich daarbij voor te doen als medewerkers van de Amerikaanse ambassade.

Fragmenten van de telefoongrap en de e-mail werden uitgezonden in het programma De Ideale Wereld. De Raad voor de Journalistiek, in 2002 opgericht als forum voor beroepsethiek voor de journalisten, vindt de klacht onontvankelijk, “omdat De Ideale Wereld geen journalistiek programma is”.

De Ideale Wereld: Beste informatieprogramma van 2013

Ironisch in dat verband is wel dat de Vlaamse Televisie Academie voor de Nacht van de Vlaamse Televisiesterren in maart van dit jaar De Ideale Wereld indeelde bij de categorie informatieprogramma’s. Het programma won toen overigens de prijs voor Beste Informatieprogramma. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content