Kasteeldomein Pietersheim wint Vlaamse Monumentenprijs

Het kasteeldomein Pietersheim in het Limburgse Lanaken is de winnaar van de Vlaamse Monumentenprijs 2010 en ontvangt een geldprijs van 15.000 euro.

Het kasteeldomein Pietersheim in het Limburgse Lanaken is de winnaar van de Vlaamse Monumentenprijs 2010 en ontvangt een geldprijs van 15.000 euro. Dat heeft Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois maandag bekendgemaakt.

De oude waterburcht Pietersheim fungeert nu als toegangspoort van het Nationaal Park ‘Hoge Kempen’. Er is een bezoekerscentrum, een museum en een evenementenplein. Het volledige domein (ca. 80 ha) omvat een kasteel, de burchtruïne, een kasteelpark en bossen. De beschermde site is pas gerestaureerd met 1,5 miljoen euro subsidies van de Vlaamse overheid.

De Vlaamse regering kent de Monumentenprijs elk jaar toe aan een privé- of overheidsinitiatief met bijzonder belang of belangrijke verdiensten op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg of archeologie.

Voor de Vlaamse Monumentenprijs 2010 waren er 53 kandidaten. De Vlaamse regering koos voor elke provincie één laureaat. De vijf laureaten krijgen elk 2.500 euro. Pietersheim krijgt daar als winnaar nog eens 12.500 euro bovenop.

Andere laureaten

De vier overige laureaten waren de restauratie van de gevelbeeldengroep van de voormalige “Broodjeskapel” in Antwerpen, de restauratie en herbestemming van het voormalige jezuïetencollege tot universiteitsgebouw in Gent (Oost-Vlaanderen), de restauratie en herbestemming van molencomplex “’s Hertogenmolens” tot horeca-uitbating in Aarschot (Vlaams-Brabant) en de restauratie van de voormalige “Duivenschieting” als onderdeel van de Wellingtonrenbaan in Oostende (West-Vlaanderen).

De volgende editie van de Vlaamse Monumentenprijs zal licht wijzigen. Zo zullen in de toekomst niet alleen recente realisaties, maar ook daden van ‘goed beheer op lange termijn’ voor de prijs in aanmerking komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content