Jambon: ‘0,0 draagvlak voor zaalbezetting van 60 procent bij experten’

Jan Jambon

De vraag van de brede cultuursector om af te stappen van vaste toeschouwersaantallen en over te gaan naar een bezettingsgraad van maximaal 60 procent van de zaalcapaciteit werd in aanloop naar de laatste Nationale Veiligheidsraad niet gedragen door de experten. Dat zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) woensdagmiddag tijdens een extra zitting van de Commissie Cultuur.

Jambon wil zo snel mogelijk naar een zaalbezetting van 60 procent gaan, zei hij, maar dan wel in samenspraak met virologen.

Vlaams minister-president Jan Jambon, ook bevoegd voor Cultuur, zakte woensdagmiddag virtueel af naar het Vlaams parlement voor een extra zitting van de Commissie Cultuur, die er kwam op vraag van onder meer SP.A-parlementslid Katia Segers en Elisabeth Meuleman (Groen), de voorzitster van de Commissie.

Tijdens de laatste Nationale Veiligheidsraad werd beslist om de maximumcapaciteit voor cultuuractiviteiten opnieuw op te trekken tot 200 mensen voor evenementen binnen en 400 mensen voor evenementen buiten. Maar de cultuur- en evenementensector noemt dat een ‘onwerkbaar kader’ en vraagt dat er rekening wordt gehouden met de capaciteit van de zaal en dat er dus gewerkt wordt met relatieve bezettingsgraden.

De sector had op voorhand gehoopt op een maximale bezettingsgraad van 60 procent. Jambon kon zich vinden in die vraag, legde hij woensdag uit, alleen waren de virologen en andere experten die de federale regering adviseren over de coronamaatregelen geen voorstander. ‘Voor die 60 procent was er 0,0 draagvlak bij de experten. Nul. Ik vind dat moeilijk te begrijpen, maar de elementen die de experten ervan weerhouden positief te adviseren zijn mogelijke problemen aan de inkom, tijdens de pauze, bij de uitstroom. Op die momenten moet je aan crowd control kunnen doen zodat niet te veel mensen dicht bijeen komen te staan.’ De minister-president hoopt wel om snel over te kunnen schakelen naar een maximale zaalbezetting van 60 procent, maar wil dat wel doen in samenwerking met de experten.

‘Het is politiek moeilijk om tegen het advies van de virologen in te zeggen dat we toch naar 60 procent gaan, als diezelfde virologen daarna overal gaan zeggen dat het volstrekt onveilig en ongelofelijk gevaarlijk is voor de volksgezondheid. Ik weet niet of we de sector daarmee helpen.’ Jambon wil ook samen met het kabinet van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bekijken of leerlingen in het secundair onderwijs alsnog cultuurevenementen in schoolverband kunnen bijwonen wanneer kleurcode geel geldt, zoals nu het geval is. Er is al overleg geweest tussen beide kabinetten en de sector ‘om te bekijken of dat binnen afzienbare tijd geherevalueerd kan worden’, zei Jambon. Volgens Open VLD-parlementslid Stephanie D’Hose gaat het om zowat 7.000 voorstellingen. ‘Dat zou een enorme schok op de borrel schelen voor de sector.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content