Interieur mythisch Dakota-vliegtuig uitzonderlijk te bewonderen

© KLM-MRA

Een van de laatste exemplaren van de Dakota ter wereld wordt bewaard in het Koninklijk Legermuseum.

Uitzonderlijk geeft het Koninklijk Legermuseum zijn bezoekers de kans om ook het interieur van het mythische Dakota-vliegtuig te ontdekken. Het museum bewaart de enige volledige Dakota in België en één van de laatste exemplaren ter wereld.

Voor veel luchtvaartfanaten is de Dakota nog steeds het mooiste vliegtuig ter wereld. Zijn faam dankt het toestel niet alleen aan zijn hoofdrol in de geallieerde overwinning in 1944-45, maar ook aan zijn onverwoestbare reputatie voor lijnvluchten. Van de meer dan 13.000 gebouwde DC-3’s vliegen er vandaag nog steeds 300.

Het allereerste exemplaar zag 75 jaar geleden het levenslicht. Op 17 december 1935 maakte de DC-3 zijn eerste vlucht, precies 32 jaar na de historische vlucht van de gebroeders Wright. Kort nadien werd het toestel voor commerciële vluchten ingezet. Tijdens de oorlog bestelde het Amerikaanse leger grote aantallen DC-3’s en kreeg het vliegtuig zijn bekende naam Dakota van de Royal Air Force.

De Belgische vliegeniers gebruikten het toestel zowel voor transportmissies als voor langeafstandsvluchten naar de Congolese kolonie. Ook tijdens de Afrikaanse operaties in de zomer van 1960 werd de Dakota ingezet. Tijdens een officiële plechtigheid in januari 1976 om de loopbaan van het vliegtuig bij de Luchtmacht af te sluiten, maakte de Dakota zijn laatste vlucht.

Belgen in Korea

Met de tentoonstelling ‘Belgen op weg naar Korea’ viert het Koninklijk Legermuseum de 60ste verjaardag van de Koreaanse Oorlog. Op 18 december vertrok het schip Kamina, met een 700 man tellend Belgisch-Luxemburgs bataljon aan boord, vanuit Antwerpen richting Korea.

Aan de hand van filmbeelden, foto’s, interviews en unieke collectiestukken zoals de bruine muts, die geldt als hét symbool van het bataljon, wordt het verhaal van de soldaten geschetst. Daarnaast belicht de expo de reden van de huidige spanningen op het Koreaanse schiereiland.

Elien Haentjens

‘Het interieur van de Dakota’, nog tot 7 januari, en ‘Belgen op weg naar Korea… 60 jaar geleden’, tot 31 januari in het Koninklijk Legermuseum.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content