“Ik hoop elke voorstelling op een wedergeboorte” (Dimitri Leue)

© Facebook

‘De zaak van de dieren tegen de mensen’ gaat woensdagavond in première in Het Paleis in Antwerpen. de voorstelling voor tieners, geregisseerd door Dimitri Leue, gaat over een proces waar de mensheid terechtstaat voor misdaden tegen de dieren.

Een rechtszaak op over de behandeling en mishandeling van dieren. Het doet sterk denken aan de ongelijkheid die er tussen mensen nog steeds bestaat. Acteur Maxime Waladi: “Dat is de boodschap die we willen uitdragen. De cast bestaat uit een heel diverse en multiculturele groep. Veel mensen worden nog altijd gediscrimineerd omwille van hun huidskleur of geloofsovertuiging en dat is iets dat we willen aankaarten.”

De dieren komen in opstand tegen het onrecht dat hen is aangedaan. “Zij beschuldigen de mensen van het eten van vlees, dieren voor hen te laten werken, dieren te doden en te verkopen. Van bij aanvang toont het theaterstuk beide kanten. Zowel de mensen als de dieren worden voorgesteld. Daarna volg je het parcours van de nachtegaal die uiteindelijk bij het proces aankomt. Wat die allemaal meemaakt, moet je maar tijdens de voorstelling zien. De meeste moeilijkheden hebben we gehad met de tekst zelf. We worstelden lang met het hetgeen dat we juist wilde overbrengen in de juiste woorden te gieten.”

Havenmeester

De regie is in handen van Dimitri Leue, voornamelijk bekend als acteur in ‘Windkracht 10’, ‘Team Spirit’ en het ‘Peulengaleis’. “Ik geloof sterk dat de voorstelling er vanavond echt staat. Dat verwacht ik ook van mijn acteurs, al moet het stuk blijven groeien. Elke keer weer moeten de mensen op het podium zoeken naar nieuwe dingen zodat het stuk blijft leven. Ik hoop dat elke voorstelling een wedergeboorte inluidt.”

Als je hem vraagt om te kiezen tussen acteren en regisseren, is zijn antwoord duidelijk. “ACTEREN! Zet dat maar in hoofdletters. Acteurs hebben veel meer plezier. Die kunnen hun ding doen voor het publiek terwijl je als regisseur meer achter de schermen zit. Een regisseur maakt de boot helemaal in gereedheid. Als die dan uiteindelijk de haven uitvaart, blijft hij aan wal achter.”

De zaak van de dieren tegen de mensen gaat woensdag 24 oktober in première in Het Paleis in Antwerpen. De voorstellingen lopen tot en met 25 oktober. Voor meer info & tickets, klik hier. (WH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content