‘Ik ben nog nooit zo fier geweest op een programma’ (Jeroen Meus)

© belga

De sympathiekste tv-kok mag op maandag het nieuwe televisieseizoen aftrappen met zijn gloednieuwe programma ‘Goed Volk’. Van Japan over Texas tot een Belgisch rusthuis.

Voor zijn nieuwe, zesdelige reeks Goed volk reisde Jeroen Meus naar alle windstreken – onder meer Japan, Texas en een Belgisch rusthuis – waar hij telkens, onder het mom van culinaire interesse, trachtte door te dringen tot een brok warme menselijkheid.

JEROEN MEUS: We hebben de reeks opgevat als zes films. Je zult er zeker verwijzingen in terugvinden, naar No Country for Old Men bijvoorbeeld. De feel en de meeste van die verwijzingen zijn eigenlijk de verdienste van Kat Steppe, de vrouw van Frank Vander Linden en een van mijn beste vriendinnen, om niet te zeggen mijn beste. We hebben er drie jaar aan gewerkt en we zijn streng geweest. Tegenslag was er ook. Zo hadden we toestemming om op Sulawesi een offerfeest bij te wonen, maar dat werd uiteindelijk geannuleerd.

Wie binnendringen in gesloten gemeenschappen zegt, denkt onmiddellijk aan Louis Theroux.

MEUS: Ja, Theroux is mijn grote held. Hij observeert zonder te oordelen of veroordelen. Ik leer daar graag iets van, maar het basisidee komt eigenlijk van Plat préféré . Toen we daarvoor om interviews vroegen, was het antwoord steevast neen, maar wanneer we erbij vertelden dat het om iemands lievelingsgerecht ging, werd het ja. Het is mij bijgebleven dat je via eetgewoontes ergens binnen kunt dringen. Wat mij niet interesseert, is koken uitbuiten tot het een showgegeven wordt. Dan wordt het snobisme en dat vind ik jammer. Ik kijk liever rond.

Ook in een rusthuis.

MEUS: Ik was echt benieuwd naar waar ik later terecht zal komen, en ik vind dat een minstens even belangrijke gemeenschap als de andere die ik bezocht heb. Als ik mijn grootvader bezoek, vraag ik me vaak af hoe het met al die andere levens gesteld is en ik wilde die eens laten zien. Een rusthuis is een dorp op zich. En het is voor mij een van de mooiste afleveringen geworden. Met sommige van die oudjes heb ik trouwens nog steeds contact. (T.V.L.)

Maandag 1/9, 20.40

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content