Hugo De Greef krijgt opdracht van Minister Schauvliege

De Greef zal de minister helpen een doeltreffend internationaal cultuurbeleid uit te stippelen.

Met Hugo De Greef werft Minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) een ervaringsdeskundige en kenner van het (inter)nationale cultuurveld aan.

Seventies man

De Greef (’57) proefde van de kunsten toen hij in de jaren zeventig rond en in de Beurrschouwburg hing, samen met verwante (en getalenteerde) zielen als Josse De Pauw of Pat Van Hemelrijck. De Greef was tevens de drijvende kracht achter vzw Schaamte. Die vzw ondersteunde toppers als Anne-Teresa De Keersmaeker en Radeis. Én De Greef stichtte het Kaaitheater. Het huidige kunstencentrum groeide uit de tweejaarlijkse internationale Kaaitheaterfestivals die De Greef sinds 1977 organiseerde. Daar introduceerde hij de Vlaamse theatermakers aan de wereld. Tevens toonde hij er wat de wereld aan podiumkunsten in petto had. In Toneelstof ’70 – Sympathy for the Seventies? vertelt hij daar het volgende over:

Er was ook weer geen sprake van een bewuste strategie om zich te organiseren tegen de rest van het theater maar door het feit dat het ernaast gebeurde, en zich toch formuleerde binnen een vorm die absoluut niet gangbaar was, had je uiteraard een tegenstem. Natuurlijk had je soms heel heroïsche discussies in de nachtbars van de festivals tegen een verloren gelopen theaterdirecteur. Men ging wel in tegen bepaalde zaken, maar niet als een bewuste strategie, of als een soort motivatie. Het resultaat was wel dat je ergens iets deed, van die aard en die kwaliteit, en met dat soort artiesten, die ook appelleerden aan een jonge generatie van artiesten van bij ons, waardoor je bijna per definitie iets deed tegen een bestaande orde.

Culturele globetrotter

De Greef bleef directeur van het Kaaitheater tot 1997. Ondertussen stond hij mee aan de wieg van onder andere de VDP (Vlaamse Directies Podiumkunsten), het VTi (Vlaams Theater Instituut) en Het Theaterfestival.

In 1999 werd hij intendant van Brugge Culturele Hoofdstad 2002. Sinds 2003 is hij voorzitter van Anne-Teresa De Keersmaekers’ dansschool PARTS. Vanaf 2007 tot juni 2010 was hij directeur van het Flagey. Ondertussen bleef en blijft de man met hypersensitieve voelsprieten het (inter)nationale (podium)kunstenlandschap verkennen. Op die manier bouwde hij belangrijke contacten uit met de internationale kunstenwereld, de internationale culturele netwerken (o.m. als secretaris-generaal van de European Festival Association) en de wereld van festivals en culturele hoofdsteden van Europa.

Zo groeide hij uit tot de gedroomde adviseur van een minister van cultuur die dringend werk wil maken van een wervend internationaal cultuurbeleid. Deze beleidsfocus kondigde Schauvliege vorig jaar al aan tijdens het zogeheten ‘Cultuurforum’ waar zij ‘de sector had uitgenodigd om de doelstellingen van haar beleidsnota Cultuur verder in te vullen. De doorbraken en de actiepunten van het atelier ‘internationaal cultuurbeleid’, dat voorgezeten werd door Paul Dujardin (directeur van Bozar), stelde toen belangrijke keuzes voor. De minister wil deze nu maximaal omzetten in daadwerkelijk beleid.

Gedroomde raadsman

In De Greef vindt Schauvliege hiervoor de geknipte rechterhand:

Ik wil zo snel als mogelijk een uitgetekend internationaal cultuurbeleid voorstellen en in uitvoering brengen. Zoals ik al in mijn beleidsnota aangaf moet de aandacht gaan naar o.m. een beleid rond toonaangevende presentatieplekken in Europa, de samenwerking met Nederland en de Franse Gemeenschap, en een zo sterk mogelijke aanwezigheid op ankerplekken en belangrijke momenten (culturele hoofdsteden, Expo’s, Olympische Spelen, …). Het behoort tot de opdracht van Hugo De Greef om aan ons internationaal cultuurbeleid een duurzaam en langetermijnperspectief te geven.

In 1977 stichtte De Greef het Kaaitheater, naar eigen zeggen, met veel goesting, wildheid en de honger naar nieuwe dingen. De man is wat grijzer geworden maar niet minder gedreven. De toekomst zal uitwijzen of en hoe hij erin zal slagen om Vlaanderen stevig(er) op de internationale cultuurkaart plaatsen. Nog voor de zomer van 2011 zal De Greef zijn strategie bekendmaken en toelichten.

Els Van Steenberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content