Hoe zou het nog zijn met…… Tina Turner?

© Reuters

Nummers als ‘Private Dancer’ en ‘Goldeneye’ katapulteerden haar naar het sterrendom en ze verkocht wereldwijd meer dan 180 miljoen platen. Maar hou zou het vandaag nog zijn met de immer energieke Tina Turner?

Wie? Anna Mae Bullock, beter bekend onder haar artiestennaam ‘Tina Turner’.

Toen? Een zangeres met een stevig stemgeluid, die in de jaren 60 & 70 een duo vormde met Ike Turner. Vanaf de jaren 80 bouwde ze een solocarrière uit. Brak helemaal door met nummers als ‘Private Dancer’, ‘Simply the best’ en ‘Goldeneye’.

Nu? De muzikale carrière van Tina Turner staat op een laag pitje. Ze woont momenteel in Zwitserland, ze heeft ook de Zwitserse nationaliteit aangevraagd, met haar Duitse vriend Erwin Bach. Onlangs raakte bekend dat het koppel, dat al samen is sinds de jaren tachtig, zich heeft verloofd.

Quote? ‘Simply the best’.

Vanaf de jaren tachtig bouwde Tina Turner (73) een solocarrière uit, nadat ze enkele jaren een duo vormde met haar toenmalige echtgenoot Ike Turner. Haar solocarrière nam een vliegende start en gedurende vele jaren werd Tina gezien als de ‘Queen of Rock’. Nummers als ‘Private Dancer’ en ‘Goldeneye’ katapulteerden haar naar het sterrendom en ze verkocht wereldwijd meer dan 180 miljoen platen. Maar hou zou het vandaag nog zijn met de immer energieke Tina Turner?

De muzikale carrière van Tina Turner begon in de jaren 70 met haar toenmalige echtgenoot Ike Turner. Samen vormden ze het duo Ike & Tina Turner. Ze brachten nummers als ‘River Deep Mountain High’, ‘Nutbush City Limits’ en coverden ‘Proud Mary’ van de band The Creedence Clearwater Revival . Deze Amerikaanse rockband schreef de originele versie van het nummer al in 1969, maar het lied werd bekend bij het grote publiek in de versie van Ike & Tina Turner. Voor hun dansbare versie van het nummer kregen ze in 1971 een Grammy Award.

Het koppel ging in 1976 scheiden, na enkele moeilijke huwelijksjaren, en ook op muzikaal vlak gingen hun wegen uit elkaar. Tina Turner werkte hard aan een solocarrière aan het begin van de jaren 80. Hoewel de platenmaatschappijen eerst niet geïnteresseerd waren en Tina geld moest lenen bij vrienden, was de talentvolle zangeres ervan overtuigd dat ze het ook als solo-artieste kon maken in de muziekwereld. Met haar opvallend voorkomen en geheel eigen stijl wist ze al snel een plek te veroveren in de internationale muziekwereld. Ze werd bekend om haar unieke en krachtige stemgeluid, haar energieke optredens en haar fysiek voorkomen: big hair, kortgerokt, slanke benen en hakken. Deze herkenbare stijl bleef ze gedurende heel haar carrière aanhouden.

Ze maakte ze furore met nummers als ‘Private Dancer’ en ‘We Don’t Need Another Hero’. Ze stond op het podium met Mick Jagger en Paul McCartney en nam duetten op met onder meer Bryan Adams en David Bowie. Die laatste omschreef Tina Turner als zijn favoriete vrouwelijke artiest. Daarnaast maakte ze ook een nieuwe versie van het nummer ‘Nutbush City Limits’, een nummer dat Tina Turner enkele jaren eerder had geschreven en waarin ze zingt over haar geboorteplaats Nutbush in Tennessee. Al deze verschillende nummers groeiden uit tot klassiekers en klinken vandaag nog steeds even goed al bijna dertig jaar geleden.

In het begin van de jaren 90 doet de zangeres het iets rustiger aan en brengt een ‘best of album’ uit, maar de ‘hardest working woman in showbiz’ bleef niet lang stilzitten. Zo werd ze onder mee gevraagd om de titelsong te schrijven voor de James Bond film uit 1995 ‘GoldenEye’. Ook een jongere generatie leerde Tina Turner kennen door dit nummer. In 1999 bracht Tina, op haar 60e, haar laatste album uit en kondigde ze haar laatste wereldtournee aan. De Belgische fans konden afscheid nemen van Tina Turner op de wei van Werchter. Naast enkele kleine projecten en onderscheidingen werd het de volgende jaren erg stil rond de zangeres.

Maar muziekmicrobe liet haar niet los en in 2008 kondigde ze haar comeback aan. Ze ging opnieuw op wereldtournee en ook de Belgische fans konden haar opnieuw aan het werk zien in het Antwerpse Sportpaleis. Op haar 71e gaf ze wereldwijd nog 108 concerten en Tina Turner kon nog héél goed mee met haar danseressen (zie video). Tina Turner ontpopt zich tot een tikkende energiebom.

De laatste maanden is het op muzikaal vlak weer wat stiller rond de zangeres, maar nu komt ze om heel andere redenen in de media: ze heeft namelijk aangekondigd dat ze gaat trouwen met haar 15 jaar jongere Duitse vriend Erwin Back. Na 27 jaar samen stappen ze in de zomer in het huwelijksbootje in hun woonplaats Zürich. Zouden ze de openingsdans dansen op het nummer ‘Simply the best’? Dat ze nog steeds veel in haar mars heeft bewijst ze door op de cover te staan van het maartnummer 2013 van de Duitse Vogue. Op haar 73e is ze het oudste model dat ooit op de cover van het magazine heeft gestaan, maar dat weerspiegelt hoe geliefd de zangeres tot op de dag van vandaag nog steeds is.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(LVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content