Hoe zou het nog zijn met… The A-Team?

Het plan van The A-Team komt al lang niet meer ’together’, en de hoofdrolspelers uit de legendarische tv-serie zijn dood, vergeten of hebben zich omgeschoold tot verkoper van teleshoppingproducten.

Wie? The A-team
Wat? Televisieserie uit de jaren tachtig
Quote? I love it when a plan comes together
Nu? Dood, vergeten of omgeschoold tot verkoper van teleshoppingproducten, in het geval van Mr T

Ze werden veroordeeld voor ‘a crime they didn’t commit’. Ze trokken de wereld rond in een opvallend zwart busje om wezen en weduwen uit de nood te helpen, achternagezeten door wat wellicht de minst efficiënte legereenheid uit de wereldgeschiedenis moet zijn. En ze waren in de jaren 80 de rolmodellen van iedere jongen die droomde van een heroïsch bestaan.

We hebben het natuurlijk over The A-Team, de Vietnamveteranen die in de gelijknamige tv-serie over de hele wereld de verdrukten der aarde gingen bijstaan en ondertussen elkaar flink op de zenuwen werkten. Vier jaar lang, tussen 1983 en 1986, trokken kolonel Hannibal Smith, ‘Faceman’ Peck, ‘Mad’ Murdock en BA (een afkorting voor ‘bad attitude’) Baracus met elkaar op, en dat resulteerde in net geen 100 afleveringen die altijd op dezelfde manier eindigden. Het team werden ergens in een verlaten schuur in het nauw gedreven door hun vijanden, waarna ze met behulp van de rommel die daar lag een bazooka en wat bommen in elkaar knutselden en zich een weg naar de vrijheid vochten.

Ondanks – of dankzij – de voorspelbaarheid, de cartooneske personages en de belachelijke ‘bad guys’ – werd The A-Team wereldwijd een succes. Samen met de hoge kijkcijfers kwam er een stroom merchandising – van tinnen bestelwagens tot popjes van Baracus – maar ook kritiek. Zelfs al raakte er in de reeks zo goed als nooit iemand gewond, toch stoorden velen zich aan het geweld, de schietpartijen en de ontploffingen: in Groot-Brittannië werd de serie door het protest zelfs van het scherm gehaald.

Eind 1986, na vijf seizoenen, mochten Hannibal en co hun boeltje pakken. Voor de hoofdrolspelers betekende dat ook het einde van hun leven ‘in the picture’. George Peppard – de kolonel – speelde enkel nog mee in wat tv-films en toneelstukken, en stierf in 1994. Ook Dirk ‘Face’ Benedict en Dwight ‘Murdock’ Shultz waren alleen nog te zien in series die een kort leven waren beschoren en tv-films, al konden zij nog even snuiven van de sfeer van toen met een klein rolletje in de bioscoopversie van The A-Team, die in 2010 uitkwam.

De grootste ster van de serie was natuurlijk de zwarte spierbundel Mr. T: The A-Team was zelfs speciaal voor hem bedacht, nadat de toenmalige baas van tv-zender NBC hem had zien meespelen in Rocky III. De reeks bracht Mr. T ook zowat 1 miljoen dollar per jaar op, de vele inkomsten uit de merchandising rond zijn personage nog niet meegerekend. Zijn carrière na The A-Team is een van ’twaalf stielen, dertien ongelukken’: de man – die ondertussen ook een ‘born again christian’ is – probeerde het even als professioneel worstelaar en later scheidsrechter, dook op in reclamefilmpjes en presenteerde in 2006 I Pity The Fool, een realityshow waarin hij families, bedrijven of scholen ging motiveren om hun problemen aan te pakken.

De meest bizarre carrièrezet van Mr T – die het aanbod voor een cameo in de A-Team-film trouwens afsloeg – gebeurde echter in 2008, toen hij op het Amerikaanse koopkanaal Shopping Tv zijn eigen oven probeerde te slijten. De Mr T Flavorwave Oven, een apparaat waarmee je met behulp van halogeenwarmte, infraroodstralen én convectietechnologie je voedsel drie keer sneller kunt koken dan in een gewone oven, zonder enig smaakverlies. Een echte ‘amazing invention’ dus, die helaas aangeprezen wordt met behulp van een de meest tenenkrullende commercials ooit.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Enfin, for old time’s sake, nog één keer allemaal samen: Ta-ta-ta-taaa, ta-ta-ta, ta-ta-ta-ta-ta-taaaaaaaaa, ta-ta-tata-taaa

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content