Hoe zou het nog zijn met… Roger Moore?

© Reuters

Roger Moore’s Bond wordt beschouwd als de meest gekscherende en zelfrelativerende van allemaal (‘omdat ik zelf een idioot ben’, zegt hij).

Wie? Brits acteur (85)
Toen? Wordt beschouwd als de grappigste Bond
Nu? Officieel gepensioneerd, maar nog steeds terend op zijn Bond-succes
Quote? ‘Je bent pas een ster als men je naam kan spellen in Vladivostok’

De Britse acteur Roger Moore is vooral bekend van zijn rol als geheim agent James Bond. Hij speelde Bond maar liefst zeven keer van 1973 tot 1985, meer dan eender welke andere acteur. Moore’s Bond wordt bovendien beschouwd als de meest gekscherende en zelfrelativerende van allemaal (‘omdat ik zelf een idioot ben’, zegt hij).

In de loop der jaren gaf Moore ook een meer ernstige uitleg over hoe hij het Bond-personage interpreteerde: ‘Voor mij zijn de Bond-situaties zo lachwekkend, zo buitengewoon. Ik bedoel, deze man is zogezegd een geheim agent en tegelijkertijd weet iedereen dat hij spion is. Elke barman ter wereld biedt hem een martini ‘shaken, not stirred’ aan. Welke serieuze geheim agent wordt overal waar hij komt herkend? Het is buitenissig. Dus moet je daar ook met een buitengewoon gevoel voor humor mee omgaan.’

Je zou het niet denken, maar Roger Moore is niet altijd James Bond geweest. Hij begon als bescheiden fotomodel van zowat alles, van wollen truien tot tandpasta. Daarna speelde hij in enkele televisieseries, waaronder het populaire ‘The Saint’ waarin Moore de rol van Simon Templar op zich nam. Zijn internationale carrière was gelanceerd.

Daarna volgde de serie ‘The Persuaders’, met Tony Curtis. Die serie werd echter na een jaar geannuleerd. Een geluk bij een ongeluk want zo kreeg Moore de kans om in ‘Live and Let Die’ (1973) te debuteren als 007. Tot 1985 zou Roger Moore in zeven Bond-films verschijnen. Daarnaast maakte hij ook verscheidenen andere films.

Na zijn Bond-tijd ging Moore eventjes rentenieren om pas in de jaren 90 opnieuw mee te spelen in een aantal – weliswaar minder goede – films.

De Moore-girls
Moore ging in 2010 officieel met pensioen, maar hij heeft de banden met de filmwereld nooit helemaal doorgeknipt. Zijn zoon Geoffry, die ook in de filmbusiness zit, hoopt de serie ‘The Saint’ opnieuw tot leven te wekken. Moore zelf zal uiteraard niet The Saint zelf spelen, maar hij zou naar verluidt wel opnieuw in de serie te zien zijn.

Hoewel het bijna dertig jaar geleden is dat Moore voor het laatst de rol van James Bond vertolkte, is het nog steeds een erg groot deel van zijn leven en verdient hij er ook nu nog goed zijn brood mee. Hij publiceerde drie boeken, allemaal over zijn leven als Bond. Naar aanleiding van de 50e verjaardag van de Bond-franchise bracht Roger Moore het boek ‘Bond on Bond’ uit, waarin hij onder meer vertelt over zijn leven als Bond-acteur, hoe hij de rol te pakken kreeg, de beroemde gadgets en natuurlijk de Bond-girls.

Net als Bond heeft ook Moore een turbulent liefdesleven. Hij is vier keer getrouwd geweest en heeft drie kinderen. Anders dan bij Bond werd Moore naar eigen zeggen het slachtoffer van huiselijk geweld door zijn twee eerste echtgenotes.

Tegenwoordig zet de acteur op rust zich vooral in voor goede doelen. Hij is sinds 1991 speciaal ambassadeur voor Unicef en reist voor deze organisatie de wereld rond. Moore werkt ook voor dierenrechtenorganisatie PETA met wie hij strijdt tegen de consumptie van foie gras. In 2003 werd Moore geridderd voor zijn tien jaar lange inzet voor de liefdadigheid. ‘Dat betekende meer voor mij dan wanneer ik die eer zou hebben gekregen voor mijn acteerwerk’, zei Moore daarover.

In de hoedanigheid van Unicef-ambassadeur zet hij zich op dit moment ook in voor de vluchtelingen in Syrië, waarvoor hij via zijn Twitter-account voortdurend aandacht vraagt. Naast zijn fondsenwervingen en trips voor Unicef zegt Moore dat hij op zijn leeftijd geen plannen meer maakt.

Vragenuurtje
Moore besteedt graag aandacht aan zijn fans. Elke maand organiseert hij via zijn website een vragenuurtje waarbij mensen een vraag mogen insturen.

Moore woont momenteel met zijn vierde echtgenote Kristina in het ministaatje Monaco, waarvan hij ook Goodwill Ambassadeur is. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content