Hoe zou het nog zijn met…Phil Collins?

© Reuters

Phil Collins startte zijn carrière als drummer van de Britse rockband Genesis. Toen de toenmalige zanger opstapte, nam hij de zang voor zich en maakte hij de band wereldberoemd.

Wie? Philip Collins

Toen? Drummer en leadzanger van de band Genesis en succesvolle soloartiest.

Nu? Kondigde in 2011 aan dat hij voorgoed zou stoppen met muziek, al is dat voorlopig nog niet echt gelukt. Hij heeft er ook een carrière als acteur opzitten.

Quote? “I’m not a singer who plays a bit of drums. I’m a drummer that sings a bit.”

Phil Collins begon zijn muzikale carrière bij de rockband ‘Flaming Youth’ die hij verliet voor de – toen al bekende – band Genesis waar Peter Gabriel de zang op zich nam. Collins begon als drummer en zong af en toe ook mee. Hij baarde vooral opzien door zijn technische manier van spelen.

In 1975 verliet Peter Gabriel de band en nam Phil Collins de zang voor zich, na maanden vruchteloos te zoeken naar een nieuwe leadzanger. Op de albums bleef hij drummen, maar voor de liveshows werd een nieuwe drummer gezocht. Het eerste album ‘A Trick of the Tail’ met Collins aan het stuur werd een enorm succes. Er werden zelfs meer exemplaren verkocht dan van alle vroegere Genesis-albums samen. Hun eerste wereldhit was in 1978 een feit met ‘Follow You Follow Me’.

Op slechts enkele jaren tijd was Collins erin geslaagd om Genesis te transformeren van een ietwat obscure band naar één van de grootste groepen van Groot-Brittannië.
Ondertussen bouwde hij in zijn vrije tijd ook verder aan zijn solocarrière. Zo had hij in de jaren ’80 niet enkel succes met Genesis, maar ook met zijn eigen albums. In 1986 werd het Genesis album ‘Invisible Touch’ het eerste nummer-1 album in het VK en mocht de band ook de Video of The Year Award in ontvangst nemen tijdens de MTV-Awards voor de video van de hitsingle ‘Land Of Confusion’.

Collins bracht ondertussen ook het album ‘Face Value’ uit met de superhit ‘In the air tonight’. Amper twee jaar later, in 1983, volgt zijn tweede soloalbum ‘Hello, I Must Be Going’ en ook de single van dit album, een cover van The Supremes-hit ‘You Can’t Hurry Love’, wordt een wereldwijd succes. Zijn allereerste soloconcert vindt plaats in het Congrescentrum in Den Haag.

Het succesverhaal blijft zich verderzetten met het nummer ‘Against All Odds’ voor de gelijknamige film waarmee hij, naast een nieuwe wereldhit, ook een Oscarnominatie te pakken heeft.

In 1985 brengt hij het album ‘No Jacket Required’ uit, zijn meest succesvolste album ooit. In datzelfde jaar speelt hij ook mee in het Live Aid concert en heeft hij een rol in de serie ‘Miami Vice’. In 1989 volgt het album ‘But Seriously’ met opnieuw een grote hit ‘Another Day in Paradise’ waarmee hij ook een Grammy Award won.
Verder trad hij ook op Brian Eno,Robert Fripp, John Cale, Adam Ant, Eric Clapton, Howard Jones, Tears for Fears en Robert Plant.

Vaarwel Genesis

Na een enorme wereldtournee met zijn band Genesis zei Collins in 1993 de groep vaarwel. Hij wou zich naar eigen zeggen meer richten op zijn solocarrière en vond dat hij dat niet langer kon combineren met zijn rol in Genesis. In 1999 en 2007 werd hij opnieuw herenigd met zijn vroegere bandleden.

Datzelfde jaar bracht hij zijn vijfde soloalbum uit, zijn meest persoonlijke album tot dan toe. In de jaren’90 toert hij de hele wereld rond en treedt hij ook op met een jazzband. Hij wordt bovendien ook gevraagd om de muziek te schrijven voor de Disneyfilm ‘Tarzan’.

In 2002 brengt hij zijn zevende soloalbum uit ‘Testify’ en besluit, na een beroerte waarbij zijn gehoord beschadigd werd, om niet meer te toeren. Een jaar later denkt hij daar anders over, want hij kondigt een afscheidstournee aan die tot 2005 zal duren. Na een breuk met zijn vrouw in 2006, besluit hij toch opnieuw op te gaan toeren maar dit keer met Genesis. De band kondigt in 2006 ‘Turn It On Again…the Tour’ aan die tot eind 2007 zal duren.

Pensioen

Daarna lijkt het wel echt alsof Collins de muziekscène vaarwel wil zeggen. In een interview tijdens de Folk Awards in 2008 zegt Collins dat ‘het enige wat hij wil op dit moment is om van zijn pensioen genieten, maar dat sommige mensen hem er telkens uit proberen te trekken.’ Hij wil zijn tijd nu vooral gebruiken om samen te zijn met zijn twee zoontjes en om zijn hobby’s golfen en zeilen te kunnen beoefenen.

In 2010 brengt hij nog een album uit ‘Going Back’, een motowncoveralbum maar de drumpartijen tijdens de opnames verlopen heel stroef. In 2011 kondigt hij dan zijn definitief pensioen aan met de boodschap dat ‘iedereen wel opgelucht zal zijn dat hij nu eindelijk stopt’.

Op zijn website heeft hij echter al laten weten dat zijn muzikale carrière nog niet volledig afgelopen is. Ondertussen is de man 62 jaar oud. (RDM)Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content