Hoe zou het nog zijn met… O.J. Simpson?

© Reuters

O.J. Simpson maakte carrière als American football-speler, presentator en acteur, maar werd wereldberoemd als verdachte in een van de meest controversiële strafprocessen uit de Amerikaanse geschiedenis.

Wie: O.J. Simpson

Toen? Verdachte van twee moorden

Quote? ‘If the glove doesn’t fit, you must acquit’

Nu? Zit een gevangenisstraf uit van 33 jaar.

Op 17 juni 1994 zitten 95 miljoen Amerikanen aan de buis gekluisterd. Ze zien live de meer dan een uur durende achtervolging van O.J. Simpson door twintig politiewagens. Uiteindelijk wordt hij bij de oprit van zijn eigen huis gearresteerd. In zijn auto vindt de politie 8.000 dollar aan contant geld, een valse baard en snor, een paspoort en een pistool.

Simpson wordt beschuldigd van de moord op zijn ex-vrouw Nicole Brown-Simpson en vriend Ronald Goldman. De twee werden met buitensporig veel geweld om het leven gebracht. Alhoewel er geen directe getuigen zijn en er geen moordwapen wordt gevonden zijn de aanklagers overtuigd van O.J.’s schuld en denken ze dat ook met gemak te kunnen bewijzen.

De handschoen die niet paste

Maar dat is buiten Simpson’s dream team van advocaten gerekend. De politie zou zelf bewijsmateriaal op de plaats van het delict neergelegd hebben, de leider van het onderzoek Mark Fuhrman zou een racist zijn en Simpson zou in verband met zijn artritis fysiek niet in staat zijn tot het plegen van de moorden.

Het hoogtepunt van het 133 dagen durende proces is het moment waarop O.J. Simpson een handschoen moet passen die, met bloed besmeurd, bij Nicole’s huis gevonden werd. De handschoen bleek te klein waarop advocaat Johnnie Cochran triomfantelijk de legendarische woorden: ‘If the glove doesn’t fit, you must acquit’ uitsprak.

Later verklaarde Simpsons dokter trouwens op de televisie dat Simpson vóór het passen van de handschoen zijn medicijnen tegen artritis niet genomen had waardoor zijn hand opgezwollen was.

De uit negen zwarten, twee blanken en één Latino bestaande jury spreekt Simpson vrij en legt de grote kloof bloot die er nog altijd bestaat tussen de zwarte en blanke Amerikanen wat betreft hun vertrouwen in het opsporingsapparaat. Een ruime meerderheid van de blanke bevolking is overtuigd van de schuld van Simpson, terwijl de meeste zwarte Amerikanen de mening van de jury delen.

Een schrale troost voor degenen die geloven in Simpson’s schuld komt drie jaar later wanneer hij in een civiele zaak alsnog verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van Nicole en Ronald Goldman. Hij wordt veroordeeld tot het betalen van 33,5 miljoen dollar schadevergoeding.

Simpson zelf kan geen genoeg krijgen van de zaak en schrijft er in 2005 een boek over: If I Did It waarin hij op een hypothetische manier vertelt hoe hij de moorden gepleegd zou hebben. Ronald Goldmans familie is woedend en uitgever Harper Collins besluit het boek niet uit te brengen.

Een jaar later beslist een rechtbank dat het boek toch gepubliceerd mag worden onder de titel If I Did It: Confessions of the Killer. De opbrengst gaat naar de Goldmans.

Alsnog naar de gevangenis

Slaagde O.J. Simpson er in 1995 nog in uit de gevangenis te blijven, dertien jaar later krijgt hij alsnog een gevangenisstraf van 33 jaar, dit keer voor ontvoering, een gewapende overval en mishandeling.

In september 2007 dringt O.J. samen met vijf anderen met geweld een hotelkamer in Las Vegas binnen. In deze kamer verblijven twee handelaren in sportsouvenirs. O.J. beweert dat de memorabilia die vrijwel allemaal voorzien zijn van zijn handtekening van hem gestolen werden. Opnieuw ontkent Simpson iets verkeerd gedaan te hebben. Volgens zijn verklaring hebben de twee handelaren hem zelf binnengelaten.

Maar dit keer komt hij er niet mee weg en verdwijnt hij achter de tralies. Van de 33 jaar moet hij er minstens 9 uitzitten. Op zijn vroegst in 2017 komt hij in aanmerking voor een voorwaardelijke vrijlating.

Waar of niet waar?

Simpson zit tegenwoordig weliswaar in de Lovelock Correctional Facility in Nevada, hij blijft opduiken in het nieuws. Vorig jaar zou een blanke skinhead hem in de gevangenis tot pulp geslagen hebben nadat O.J. opgeschept had over alle mooie blanke vrouwen die hij versierd had in zijn leven. De gevangenisautoriteiten ontkennen het voorval overigens en Simpson zelf zou ‘his ass off’ gelachen hebben toen hij het verhaal hoorde.

Onlangs kwam zijn naam weer verschillende keren in de kranten voorbij. Een van de officieren van justitie die meewerkte aan het proces tegen OJ verklaarde dat Johnnie Cochran, de ondertussen overleden leider van Simpson’s dream team van advocaten, de voering van de zwarte handschoen strakker had dicht genaaid zodat Simpson’s hand er niet meer in paste. De andere advocaten die OJ bijstonden reageerden gepikeerd en noemden het verhaal een verzinsel omdat de verdediging enkel onder toezicht toegang krijgt tot het bewijs.

Ook Kato Kaelin, die tijdens de moord in het gastenverblijf van O.J.Simpson woonde en daarom een belangrijke getuige tijdens het proces was, kwam met nieuwe informatie. Hij zou een journalist van de New York Post verteld hebben dat O.J. Simpson Nicole Brown en Ron Goldman wel degelijk vermoord heeft. De reden waarom hij zo lang had gewacht met deze verklaring was omdat hij tijdens het proces doodsbang was en omdat nu de termijn waarin hij vervolgd kan worden voor meineed verstreken is.

Kaelin, die tijdens de zitting al telkens zijn verklaring veranderde en daardoor de bijnaam ‘clown van het proces’ kreeg, ontkent ondertussen zelf weer dat hij beweerd heeft dat Simpson schuldig is. ‘Ik heb altijd gezegd dat ik dénk dat O.J. zijn ex-vrouw heeft vermoord.’

Khloe Kardashian, O.J.’s dochter?

In het voorlopig laatste hoofdstuk in de Simpson episode speelt Khloe Kardashian, bekend van de reality televisieserie Keeping Up with the Kardashians, een hoofdrol. Khloe is de dochter van de ook al overleden Robert Kardashian, toen een vriend van O.J. Simpson en een van zijn advocaten, en zijn echtgenote Kris Jenner.

Kris Jenner zou rond de tijd van Khloe’s conceptie een affaire hebben gehad met O.J. Simpson. Jenner ontkent, maar twee andere ex-vrouwen van Robert Kardashian wijzen Simpson aan als de vader van Khloe. Sydney Simpson, de dochter die O.J. met Nicole kreeg, en Khloe Kardashian lijken overigens zoveel op elkaar dat het verhaal best waar zou kunnen zijn.

Blijkbaar is O.J. zelf er ook van overtuigd dat Khloe zijn dochter is: volgens de National Inquirer zou hij haar opgenomen hebben in zijn testament. Zijn andere dochter Arnelle Simpson zou hij dan weer uit zijn testament geschreven hebben omdat ze het pensioen dat hij ontvangt van de National Football League verkwanselt aan dure kleding.

Ondanks de 33,5 miljoen dollar die Simpson aan schadevergoeding moest betalen, is hij nog altijd een vermogend man. Hij ontvangt 300.000 dollar aan pensioen van de NFL en zou miljoenen dollars weggestopt hebben op de Kaaimaneilanden.

Wat allemaal wel en niet waar is in het leven van O.J. Simpson zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen, maar één ding staat vast: we zullen nog van hem horen. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content