Hoe zou het nog zijn met…Nina Hagen?

© Reuters

Catharina ‘Nina’ Hagen werd bekend als obscure Duitse zangeres en songwriter. Enkele jaren geleden heeft ze zich aangesloten bij een vrijwilligersgroep en heeft ze zich volledig gestort op haar geloof.

Wie? Nina Hagen

Toen? Duitse zangeres, actrice en songwriter

Nu? Heeft een biografie geschreven waarin ze haar zoektocht naar haar geloof beschrijft.

Quote? “Jesus Christ will be the leader of an intergalactic earth evacuation. We’re getting some earth leaders up there to check the mother ship. The Bible says that the sky will be glorious and Christ will come back to us all.”

Catharina ‘Nina’ Hagen werd bekend als obscure Duitse zangeres en songwriter. Enkele jaren geleden heeft ze zich aangesloten bij een vrijwilligersgroep en heeft ze zich volledig gestort op haar geloof.

De Duitse Nina werd geboren tien jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog in Berlijn in Duitsland. Na een mislukte opleiding als actrice, besloot ze op 16-jarige leeftijd om te stoppen met school en zich op haar muziekcarrière te storten. Na een korte periode in Polen, keerde ze terug naar Duitsland en werd ze zangeres voor verschillende bands waaronder ‘Automobil’.

Ze werd echter verplicht Duitsland te verlaten door een steunbetuiging aan Wolf Biermann en emigreerde naar het Verenigd Koninkrijk waar ze trouwde met een 17-jarige kraker uit Londen.
Ze zou pas eind jaren ’70 terugkeren naar Duitsland om de ‘Nina Hagen Band’ samen te stellen. Hun bekendste album ‘Nina Hagen Band’ had veel succes, maar latere albums konden op minder belangstelling rekenen. Haar muziek werd steeds excentrieker en ging van punk en rock naar dance muziek in de jaren ’80.

In die tijd heeft ze ook een relatie met Herman Brood die het nummer ‘Dope Sucks’ schrijft voor haar album ‘Nina Hagen’. Er volgen daarna nog verschillende albums, waarin ze ook terug gaat naar haar punk roots, en ook verschillende echtgenoten. Zo trouwt ze niet enkel met Herman Brood, maar ook met diens ex-gitarist Ferdi Karmelk. Met deze laatste kreeg Hagen ook een dochter Cosma Shiva Hagen.

Een van haar bekendste performances is waarschijnlijk de cover die ze samen met Apocalyptica heeft gemaakt van het nummer ‘Seemann’ van Rammstein. Daarnaast mocht ze eind jaren ’90 het clublied van de Oost-Berlijnse voetbalclub 1. FC Union Berlin opnemen en mocht ze dit nummer live zingen tijdens de bekerfinale van deze club in 2001 tegen Schalke ’04 in het Olympiastadion in Berlijn.
Ze heeft in totaal 15 albums gemaakt, waarvan haar laatste uitkwam in 2011. Toch was ze de laatste jaren niet enkel met muziek bezig.

In 2005 sloot Nina zich aan bij een kerkelijke vrijwilligersorganisatie voor militairen die dienst weigerden in de oorlog in Irak. Vanaf dat moment raakte ze steeds meer geïnteresseerd in het christelijk geloof waarop ze zich in 2009 liet dopen in de Evangelisch-Reformierte Kirche in Schüttorf. In haar autobiografie ‘Bekentenissen’ vertelt ze meer over haar religieuze zoektocht en over haar ontmoeting met Jezus tijdens een LSD-trip waarop ze besloot zich te laten dopen. (RDM)


Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content